MOL: »da« alkoholu za mlade na ljubljanskih ulicah

S prepovedjo, ki jo je predlagala NSi, pravijo, bi samo »otežili nadzor« nad posledicami čezmernega pitja.

Objavljeno
05. oktober 2012 08.57
Posodobljeno
05. oktober 2012 09.01
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Občina ne podpira predloga svetniškega kluba Nove Slovenije, ki je podal pobudo za prepoved popivanja na javnih krajih v glavnem mestu. Na MOL pravijo, da se skrb vzbujajoče zlorabe alkohola pri mladih zavedajo, a menijo, da pravi odgovor na to niso prepovedi.

Svetniški klub NSi je septembra zaradi »vse pogostejšega kršenja nočnega miru« vložil pobudo, naj mestni svet sprejme odlok o prepovedi popivanja na javnih površinah zunaj prostorov, ki so določeni za točenje alkoholnih pijač.

V NSi so opozorili zlasti na kršitve v Trnovskem pristanu, na Trgu mladinskih delovnih brigad in na ploščadi pred Maximarketom. Tam se predvsem za konec tedna zadržujejo večje skupine mladih, ki popivajo in so pogosto alkoholizirane.

Z mestne občine so včeraj sporočili, da se zavedajo, da je zloraba alkohola pri mladih, ne samo v Ljubljani, ampak v vsej državi, več kot skrb vzbujajoča, vendar niso prepričani, da bi s prepovedjo popivanja na javnih krajih zunaj prostorov, ki niso gostinski lokali, rešili problematiko, »morda bi s tem celo otežili nadzor nad morebitnimi negativnimi posledicami«.

»Mladi razumejo škodljivost popivanja«

Namesto v prepovedi reševanje tega problema vidijo v programskem izobraževanju tako doma kot v šoli, v okrepljenih preventivnih ukrepih, urejanju razmer, ki mlade potiskajo na rob družbe in v občutek brezperspektivnosti, spreminjanju vzorcev, ki alkohol nekritično tolerirajo.

Pri tem opozarjajo na aktivnosti, ki so jih septembra v Trnovem in pred Maximarketom izvajale mladinske organizacije skupaj z mestnim uradom za mladino. Mladim so želeli predstaviti druge možnosti preživljanja večernega prostega časa.

»Odzivnost mladih na obeh lokacijah je bila presenetljivo pozitivna, predvsem pa je te mlade presenetilo dejstvo, da je nekomu mar zanje: razumejo škodljivost popivanja in prav tako vedo, da je treba odpadke pospraviti za sabo. To so storili tudi zaradi spoštljivega odnosa navzočih mladinskih delavcev in prostovoljcev. Odnos mladih do družbe in lastne okolice je ogledalo odnosa prav te družbe do njih,« so sporočili z MOL.

Ob tem se sprašujejo: »Zakaj mladi mislijo, da nikomur ni mar zanje? Na to vprašanje se ne odgovarja s prepovedmi, temveč se jim prisluhne, ponudi podporo in daje pozitiven vzgled,« zaključujejo na občini v svojem stališču na pobudo NSi.

Predsednica mestnega odbora NSi Mojca Kucler Dolinar je včeraj povedala, da pisno opredelitev občine še pričakujejo. »Glede na splošno podporo javnosti, ki je je bila naša pobuda deležna, in zadnje ugotovitve o škodljivih učinkih čezmernega pitja pri mladih pa v NSi še vedno upamo, da bo odgovor pozitiven in da bo občina začela postopke za prepoved pitja na javnih površinah.«

»Tak ukrep lokalne skupnosti bi bil za mlade dodaten znak, da jih MOL spodbuja k zdravemu in odgovornemu življenju,« meni Kucler Dolinarjeva.