MOL izgubila tožbo 
za evropski denar za Stožice

Kako bo po odločitvi ukrepala ljubljanska občina, še ni odločeno, je pa navajala napačne podatke.

Objavljeno
02. julij 2013 16.29
Stoz?ice
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana - Skoraj dve leti trajajoči spor glede dela evropskih sredstev, s katerimi sta država in Evropa sofinancirali gradnjo stožiškega nogometnega stadiona, je dobil epilog. Na škodo MOL, saj je upravno sodišče zavrnilo njeno tožbo zoper odločitev ministrstva, ki je občini odvzelo 1,9 milijona evrov. Na občini sodbo še preučujejo.

Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) so sporočili, da je upravno sodišče tožbo Mestne občine Ljubljana 18. junija »kot neutemeljeno zavrnilo in s tem potrdilo zakonitost odločbe MIZŠ, izdane v obnovljenem postopku glede vračila evropskih sredstev«. Dodali so, da je bila zadeva s tem pravnomočno zaključena. »S tem je potrjeno zakonito in strokovno delo strokovnih služb ministrstva,« menijo na MIZŠ.

MOL v razpisu navajala netočne podatke

Da pritožba zoper odločitev sodišča ni dovoljena in je odločitev tako že pravnomočna, je potrdila tudi predsednica upravnega sodišča Jasna Šegan. »Je pa zoper sodno odločbo mogoča revizija kot izredno pravno sredstvo, o katerem odloča Vrhovno sodišče Republike Slovenije,« je dodala.

Kako bo po odločitvi ukrepala ljubljanska občina, še ni odločeno. Kot je znano, je občini julija 2010 takratno ministrstvo za šolstvo in šport odobrilo sofinanciranje gradnje stožiškega nogometnega stadiona v višini skoraj 9,4 milijona evrov. Dobro leto kasneje je ministrstvo ugotovilo, da je MOL v razpisu navajala netočne podatke in tako znesek sofinanciranja znižalo za dobrih 1,9 milijona evrov.

Po mnenju ministrstva je občina napačno navedla število diskontnega eksponenta, ki upravičuje višino stroškov, kar bi lahko vplivalo na končni izračun pripadajočega zneska, prijavila pa je tudi dela, za katera so hkrati vložili terjatev do podjetja SCT, s čimer bi lahko prišlo do dvojnega financiranja.

Janković vztraja: 
Napak ni bilo

Ministrstvo je tako od MOL zahtevalo vračilo razlike. Ker ta 1,9 milijona evrov ni hotela vrniti, ji je denar skupaj z obrestmi (kar je naneslo dobra dva milijona evrov) junija lani zarubila carinska uprava. Pred približno letom dni je sodišče sicer ugodilo tožbi MOL zoper odločitev ministrstva, saj je ugotovilo postopkovne napake ministrstva v procesu. A MIZŠ je postopek izvedlo znova, odločilo enako in se tokrat očitno uspelo izogniti procesnim zapletom, saj je bila nova tožba, ki jo je MOL vložila lani jeseni, tokrat zavrnjena.

Ali se bo občina poslužila izrednega pravnega sredstva in zahtevala revizijo na vrhovnem sodišču, še ni znano. Kot je včeraj povedal župan Zoran Janković, so odločitev sodišča prejeli v petek popoldne in jo še preučujejo. Je pa župan znova izpostavil svoje nestrinjanje glede obeh napak v razpisu, ki jih ministrstvo očita MOL.

Poudaril je, da MOL od SCT nikoli ni prejela zahtevanih sredstev za sanacijo stožiškega zemljišča, in da je tudi stečajni upravitelj njihovo terjatev zavrnil. Glede napačnega števila diskontnega eksponenta pa je dejal, da je to pripravljal zunanji izvajalec, ki menda trdi, da bo dokazal, da je bilo navedeno število pravilno.