MOL »ne zaznava« kršitev odloka o najvišjih cenah taksijev

Nadzor cen taksistov: Mestni inšpektorat v dveh akcijah med dvajsetimi taksisti ni zaznal nepravilnosti.

Objavljeno
25. september 2013 16.27
Taxi v Ljubljani. Ljubljana, 16. 07. 2013
Mojca Zabukovec, Ljubljana
Mojca Zabukovec, Ljubljana
Ljubljana – Od uveljavitve sprememb mestnega odloka o prevozih z avtotaksiji, po katerem je najvišja cena za kilometer vožnje evro in pol, startnina največ dva evra, čakalna ura pa ne sme biti dražja od dvajsetih evrov, je mestni inšpektorat opravil dve akciji, v katerih je preverjal, ali taksisti upoštevajo določene cene. Kršitev niso ugotovili.

Čeprav smo sami, ko smo pred dobrim tednom naključno sedli v štiri taksije, ugotovili, da so nam vsi zaračunali več, kot predpisuje odlok, so na mestnem inšpektoratu po besedah vodje Bogomire Skvarča Jesenšek prejšnji teden preverili več kot dvajset taksistov, pri katerih pa kršitev odloka o najvišji ceni niso ugotovili. »Vsi so imeli usklajene cene z odlokom, prav tako so imeli ustrezno overjene taksimetre,« zatrjuje inšpektorica.

Od 12. avgusta, ko je bil uveljavljen odloka, ki določa najvišjo ceno prevozov s taksijem, so na mestnem inšpektoratu sicer prejeli dve prijavi zoper odlok. V obeh primerih, kot pojasnjuje Skvarča Jesenškova, se na podlagi ugotovljenih kršitev že izvaja prekrškovni postopek. »Taksista sta imela na ceniku zapisano višjo ceno od maksimalno določene,« pravi inšpektorica.

Ker ima mestni inšpektorat zgolj šest inšpektorjev, ki poleg odloka o prevozih z avtotaksiji nadzorujejo še vrsto drugih, Skvarča Jesenšek svetuje, naj uporabniki, preden sedejo v taksi, preverijo, kakšna je cena za kilometer vožnje, po opravljeni storitvi pa od taksista zahtevajo račun. »Ničesar ne prelagamo na uporabnike, saj mi izvajamo nadzor. Če pa želijo biti potrošniki še bolj varovani, je smiselno, da tudi sami preverijo cene, preden sedejo v taksi,« odgovarja vodja inšpektorata. Ko je storitev enkrat opravljena in račun izdan, uporabniku ne preostane drugega, dodaja inšpektorica, kot da storitev plača, nato pa račun, če je bila cena za kilometer vožnje višja od dovoljene, pošlje na mestni inšpektorat.

»Za nadzor nad odlokom je pristojen mestni inšpektorat, ki to počne s poudarkom na preventivnem obveščanju občanov prek medijev,« še pojasnjuje Skvarča Jesenškova, ki sicer priznava, da turistov, ki obiščejo prestolnico, s tem ne dosežejo. »Odlok je v veljavi komaj mesec dni, mi pa smo v tem času naredili že veliko. Glede tujcev prav tako že razmišljamo, kako jih ubraniti pred oderuškimi cenami, bi pa bilo smiselno, da bi tudi mediji opozarjali, naj vsak preveri ceno, preden sede v taksi.«