MOL povsem neuspešna pri poskusu prodaje nepremičnin

Obetali so si najmanj 2,88 milijona evrov izkupička, a v treh urah niso prodali ničesar.

Objavljeno
01. oktober 2013 18.22
vvo_Mestni trg 15
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Občina si je s prodajo poslovnih prostorov na Gosposki, Vodnikovi, Novih Fužinah, Štefanovi, Rožičevi, Lepi poti in Mestnem trgu obetala najmanj 2,88 milijona evrov izkupička. Na včerajšnji javni dražbi pa v treh urah ni prodala niti enega.

Največji izplen je pričakovala pri prodaji 860 kvadratnih metrov velike večnadstropne hiše na Mestnem trgu 15 v dveh ločenih delih (v občinski lasti je 95 odstotkov prostorov). Za enajst različno velikih poslovnih prostorov je skušala iztržiti vsaj 1,8 milijona evrov.

Kupili drago, prodajajo poceni

Velja omeniti, da jih je občina kupila že v času županje Vike Potočnik za približno dva milijona evrov, nato pa v njihovo obnovo veliko vložila, saj jih je nameravala imeti za lastno uporabo, natančneje za podžupane. To se ni zgodilo in večino časa so bili prazni. Konec leta 2006 so z javnim razpisom prostore dvakrat poskušali oddati v najem, toda neuspešno.

Maja 2008 so hišo prvič hoteli prodati na javni dražbi, vendar ni bilo nikogar, ki bi plačal vsaj izklicno ceno 3,1 milijona evrov. Tudi ko so jo znižali na 2,63 milijona, ni bilo zanimanja za nakup. Konec leta 2009 so izklicno ceno znižali na 2,33 milijona, a niti to ni zaleglo.

Glede na to, da je občina za nakup dala dva milijona evrov in v prenovo vložila še nekaj sto tisočakov, je že jasno, da si je s tem poslom naredila izgubo in da hišo prodaja močno pod ocenjeno vrednostjo izpred nekaj let. Poleg tega je na objektu videti, da bo potreben temeljite zunanje prenove, saj se fasada marsikje že lušči, prav tako po njej zamaka tudi z napušča sosednje hiše. Ne gre pozabiti, da je bil objekt s statusom kulturnega spomenika zgrajen leta 1850 in bil zadnjič prenovljen leta 1997.

Niti nizke cene niso zalegle

Kupcev niso pritegnili niti z drugimi poslovnimi prostori. Na Gosposki 4 je bila za 170 kvadratnih metrov velik prostor izklicna cena 345 tisočakov, za 83 kvadratov velikega 180 tisočakov, za tistega z 38 kvadratnimi metri površine pa 62 tisočakov.

Tudi dobrih 60 kvadratnih metrov velik pritlični lokal za gostinsko dejavnost na Vodnikovi 13, ki je stal 47 tisočakov, ni dobil kupca. Nič bolje ni bilo v primeru 22 kvadratnih metrov velikega lokala v objektu Nove Fužine 45. Čeprav je prostor prazen in ima lastne sanitarije, pa nima elektrike. Zalegla ni niti nizka cena – 31 tisočakov.

Četudi so se potencialni kupci zanimali za poslovna prostora na Štefanovi 9 (kletni ima 27, pritlični pa dobrih 26 kvadratnih metrov), nihče ni vplačal niti varščine. Skupna izhodiščna cena za oba prostora je sicer bila 80.865 evrov.

Pri nakupu poslovnega prostora na Rožičevi 1a, ki s sanitarijami vred meri 42,5 kvadratnega metra, je kandidate najbrž odvrnilo to, da je zaseden in da ima najemnik sklenjeno najemno razmerje za nedoločen čas. Zanj so hoteli iztržiti vsaj 38 tisočakov. Na istem naslovu so za nekaj kvadratnih metrov večjega in praznega hoteli 41.000 evrov, a zanj ni bilo kupca.

Na Lepem potu 6 pa je bil predmet prodaje kompleks 21 manjših poslovnih prostorov s skupno površino 329 kvadratnih metrov (veliki so od 9 do 23 kvadratnih metrov). Od tega jih je 17 praznih, v štirih pa so najemniki s pogodbami za nedoločen čas. Izklicna dražbena cena je bila 253 tisočakov.