MOL prodaja poslovnih prostorov ne gre od rok

Občina je na dveh dražbah tri prostore prodala za 300 tisočakov, preostalih osem pa ni hotel nihče.

Objavljeno
18. september 2014 18.39
Rimska 8
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – MOL je na dveh javnih dražbah poskušala prodati enajst poslovnih prostorov, prodala pa je le tri. Namesto načrtovanih 1,17 milijona evrov se bo v mestno blagajno nateklo le slabih 306 tisočakov.

V torek je tako občina za 22.700 evrov pravni osebi prodala skoraj 71 kvadratnih metrov veliko kletno skladišče na Bratovševi ploščadi 27 in dobrih 110 kvadratnih metrov velik poslovni prostor v meščanski hiši na Mestnem trgu 11. Za tega sta kandidirali dve pravni osebi, a je ena od njih odstopila od draženja. Zato so ga prodali le za izklicno ceno 113.000 evrov.

Nobenega zanimanja pa ni bilo za pet manjših poslovnih prostorov na Lepodvorski 3, Malgajevi 2, Slovenski cesti 3, Vodnikovi 13 in Žabjaku 4. Pri tem izstopa tisti na Vodnikovi, za katerega ni bilo zanimanja, čeprav je na 61 kvadratnih metrov veliki površini dovoljena gostinska dejavnost, izklicna cena pa je bila le 47 tisočakov.

Previsoke cene?

Veliko več pa je občina pričakovala od prodaje štirih velikih poslovnih prostorov v stavbi na Rimski 8. Za vse je določila visoke izklicne cene, njihova skupna vrednost pa je bila kar 802.000 evrov. A pravočasno je varščino, ki je znašala deset odstotkov izklicne cene, vplačala le ena kandidatka. Tako je občini uspelo fizični osebi iz Trzina prodati le 131 kvadratnih metrov velik prazen poslovni prostor v drugem nadstropju, in sicer za izklicno ceno 170.000. Bodoča lastnica je povedala, da je prostor kupila z namenom, da ga preuredi v stanovanje, saj stoji na odlični lokaciji skoraj v središču mesta.

Občina pa bo ostajala najemodajalka za dobrih 187 kvadratnih metrov velik in 246.500 evrov vreden prostor v drugem nadstropju in 127 kvadratnih metrov ter 190.000 evrov vreden prostor v visokem pritličju. V njiju sta namreč najemnika, ki imata z njo sklenjeni najemni pogodbi za nedoločen čas. Najbrž je poleg visoke cene tudi to razlog, da zanju ni bilo zanimanja med kupci, saj je takim najemnikom zelo težko odpovedati najem oziroma jim vsiliti svojo, praviloma višjo najemnino.

V prihodnosti (najverjetneje po sprejetju proračuna za prihodnje leto) lahko pričakujemo, da bo MOL poskušala spet prodati še 148 kvadratnih metrov velik prazen poslovni prostor na Rimski 8, ki ga je zdaj neuspešno prodajala za 195.500 evrov. Ali po isti ali nekoliko nižji ceni, bomo še videli. Po naših informacijah je to do zdaj neuspešno poskušala že štirikrat.

Porazno načrtovanje

Omenjene prodaje tako imenovanega nepotrebnega nepremičnega občinskega premoženja bodo sicer nekoliko zvišale načrtovane prihodke mestnega proračuna, a ostaja dejstvo, da je prodaja nepremičnin po sprejetem načrtu ravnanja z njimi daleč od pričakovanj. Kupcev, ki bi imeli denar za nakupe stanovanj, poslovnih prostorov, in zemljišč, je namreč vse manj oziroma zdaj nepremičnine raje kupujejo na cenejših javnih dražbah, ki jih razpisujejo sodišča po končanih postopkih proti dolžnikom (rubeži).

Čeprav na MOL še nimajo podatkov o prodaji nepremičnin za prvih devet mesecev tega leta, je iz opisanih dveh dražb mogoče razbrati, da so bili načrtovani prihodki od prodaje mestnega premoženja močno prenapihnjeni. Veliko izpeljanih pogodb po principu sklenitve neposredne prodajne pogodbe namreč ne pripomore veliko, saj gre večinoma za prodajo zemljišč ali drugih nepremičnin majhnih kvadratur, vrednih komaj nekaj tisoč evrov.

MOL je s prodajo stavbnih zemljišč do 30. junija letos iztržila le slabih 532.000 evrov, kar ni niti tri odstotke načrtovanih letnih prihodkov iz tega naslova (19,4 milijona evrov). Nič uspešnejša ni bila pri prodaji zgradb in prostorov. V istem obdobju tega leta je namreč z njihovo prodajo iztržila le dobrih 936.000 evrov oziroma 3,9 odstotka načrtovanega (od dobrih 24 milijonov evrov). Zato tudi za nekaj sto tisočakov sklenjenih poslov do konca septembra oziroma do novega leta katastrofalne slike uspešnosti ne bo bistveno popravilo.