Na Celovški cesti po novem rumeni pas

Površno obveščanje MOL: Rumeni pas so narisali čez konec tedna. Župan o tem na tiskovni konferenci le deloma pravilno.

Objavljeno
23. september 2013 18.32
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana – Precej voznikov, ki se v središče mesta pripeljejo iz gorenjske smeri, je danes pričakalo presenečenje v obliki rumenega pasu, s katerim se je Celovška cesta med Litostrojsko in Tivolsko čez konec tedna spremenila v dvopasovnico – en pas je namenjen avtobusom in taksijem, drugi pa osebnim vozilom.

Na občini so se, tako je videti, za ta ukrep odločili precej na hitro, saj je župan Zoran Janković javnost o njem obvestil šele na tiskovni konferenci prejšnji torek.

Takrat je sporočil, da bo spremenjena prometna ureditev na Celovški cesti veljala do Drenikove ulice, in to je bilo tudi edino obvestilo o uvedbi rumenega pasu. Tega naj bi predvidoma prihodnji teden začrtali še na Dunajski cesti – od Tivolske do Plečnikovega stadiona, so včeraj potrdili na občini. Župan je sicer na tiskovni konferenci dejal, da bo rumeni pas na Dunajski tekel le do Linhartove ulice.

Na vprašanje, zakaj o tem niso bolj jasno obvestili javnosti, na občini niso zares odgovorili. Povedali so le, da je ukrep del spremenjenega prometnega režima na Slovenski cesti, s katerim želijo zmanjšati pritisk osebnega motornega prometa v smeri proti centru. Da so bili o uvedbi rumenega pasu obveščeni šele na začetku prejšnjega tedna, je povedala tudi Tamara Deu z oddelka za odnose z javnostmi pri Ljubljanskem potniškem prometu.

(Pre)hitra uvedba ukrepa

Za mnenje smo povprašali Aljaža Plevnika z urbanističnega inštituta. Kot je dejal, se za tovrsten ukrep sicer zavzema že dolgo, a sta tudi njega presenetila slabo obveščanje in hitra izvedba: »Ukrep je bil v zraku že pet let, ampak je izzval precej nasprotovanja, tudi na občini, zdaj pa so ga kar naenkrat uvedli.« Poudaril je še, da o zadevi premalo ve, da bi jo lahko zares komentiral, in dodal, da je za rumeni pas na Celovški tudi sam zvedel od sodelavca.

Nika Katnič, predsednica Društva za urbano okolje – odbor za lepšo Staro Šiško, je danes prav tako dejala, da jih z občine o rumenih pasov niso obvestili. Povedala je, da bodo zvečer na sestanku dorekli stališče društva, zato situacije ni želela predčasno komentirati.

V prometni politiki MOL – dokumentu, sprejetem pred letom dni, na katerem temeljijo ukrepi urejanja prometa v glavnem mestu do leta 2020 – so Dunajska, Celovška in Tržaška sicer zarisane kot šestpasovnice, na katerih bi bila dva pasova namenjena javnemu prometu.

Rumenega pasu na Celovški cesti vozniki, o tem smo se prepričali sami, še ne upoštevajo.