Na Gradu berejo tujci, v Tivoliju družine

Knjižnica pod krošnjami danes spet odpira vrata, v Ljubljani bo devet bralnih otokov. Letos bo prvič tudi v avstrijski Radgoni.

Objavljeno
01. junij 2017 21.48
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – Najbolj zelena knjižnica spet vabi bralce pod krošnje dreves. Danes bodo v Ljubljani odprli devet bralnih otokov. Poleti pa bodo knjižnice pod drevesi delovale še v dvanajstih slovenskih mestih, pa tudi čez mejo.

V slovenskem glavnem mestu različne lokacije obiskujejo različni bralci, je povedala idejna snovalka projekta Tina Popovič z zavoda Divja misel. Na Ljubljanskem gradu je, denimo, med bralci, ki lahko berejo ob petkih, sobotah in nedeljah od 10. do 20. ure, več tujcev. V Tivoliju pri Čolnarni, kjer so pred trinajstimi leti prvič uresničili ta projekt z željo, da s knjigami ponudijo mimoidočim nekaj novega, pa več družin, in sicer ob četrtkih in petkih med 15. in 20. uro, ob sobotah in nedeljah pa med 10. in 20. uro; če je dež, je tam mogoče knjige brati v tivolskem rastlinjaku.

Tudi v vrtcu in šoli

Tako kot lani bo letos knjižnica tudi na Trnovski plaži (ob petkih od 15. do 20. ure in ob sobotah od 10. do 20. ure), kjer je mogoče knjige, tako kot Tivoliju, brati elektronsko. V parku Zvezda bo v sodelovanju z ameriškim veleposlaništvom na voljo ameriška literatura, knjige pa bodo tam ob petkih in sobotah od 10. do 20. ure. Na Vodnikovi domačiji v Šiški je stalna lokacija, ves teden bodo knjige na voljo v družinskem centru Mala ulica, na Petkovškovem nabrežju pa ob četrtkih in petkih od 15. do 20. ure, ob sobotah pa od 10. do 20. ure. Pridružili se bodo še Viški vrtci, enota Jamova, in OŠ Valentina Vodnika. Na posamezni lokaciji je približno 300 knjig.

Po trinajstih letih projekta nimajo več začetnih težav. Želijo pa narediti korak naprej in podpreti založnike in v prihodnosti tudi čim več knjig, ki jih zdaj dobijo iz donacij, tudi kupiti. Tako bi lahko bralcem ponudili takšne knjige, ki so se v vseh teh letih izkazale pomembne za določene lokacije. Knjižnico pod krošnjami v Ljubljani ves čas podpira Turizem Ljubljana, tudi v drugih krajih je organizatorjem, ki jih podpirajo občine, veliko lažje, tam pa tudi še bolj do izraza pride pestra paleta spremljevalnih literarnih in kulturnih dogodkov.

Še v dvanajstih krajih

V Novem mestu je knjižnica pod krošnjami odprta že od 1. aprila in bo do 15. oktobra, v Polhovem Gradcu pa v grajskem parku že od 29. aprila do 27. avgusta in v Kranju od 22. maja do 30. avgusta. Od junija do avgusta bo odprta tudi v Zagorju ob Savi, od 8. junija do 26. avgusta pa v Ribnici. V Novi Gorici bo knjižnica od 12. do 22. junija stala v borovem gozdičku za občinsko zgradbo, ob 70-letnici mesta pa bodo ponudili tudi nekaj knjig o nastanku mesta. Nato se bo ta knjižnica 25. julija preselila v Kanal ob Soči, kjer bo do 7. avgusta. Na Vrhniki bo knjižnica zaživela od 3. do 31. julija, na Mali Planini od 24. do 30. julija in v Kamniku od 11. do 19. avgusta. V vasi Polšnik pa bodo knjige na voljo med 15. in 22. julijem pred hišo Juvan, kjer bodo s spremljevalnimi dogodki poskrbeli za otroke in odrasle. Letos se bo knjižnica prvič selila tudi čez mejo, v avstrijsko Radgono oziroma Bad Radkersburg, kjer bo od 9. junija do 9. septembra v Pavlovi hiši.