Na Gradu kmalu milijon obiskovalcev na leto

Ob kulturnem prazniku bodo odprli prenovljene ječe samice, letošnja novost bodo tudi Zgodbe ljubljanskih gradov.

Objavljeno
15. januar 2013 17.10
jsu/LJUBLJANSKI GRAD
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Ljubljanski grad je lani pritegnil 952.738 obiskovalcev. S tem se približujejo cilju, postavljenemu ob ustanovitvi samostojnega javnega zavoda 1. aprila 2011, da bi osrednjo turistično točko v mestu obiskalo milijon ljudi na leto.

S tirno vzpenjačo, ki jo je prej upravljalo podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice, se je lani prepeljalo 262.326 potnikov, kar je dobra četrtina obiskovalcev gradu. Našteli so 48 odstotkov domačih in 52 odstotkov tujih obiskovalcev; med slednjimi prevladujejo Italijani, Britanci in Nemci.

Ob slovenskem kulturnem prazniku bodo na Ljubljanskem gradu odprli prenovljene ječe samice, je povedala direktorica Mateja Avbelj Valentan. Razstava, katere nosilec je zavod Muzej in galerije mesta Ljubljane, prikazuje razvoj gradu v kaznilniškem obdobju, ki je močno zaznamovalo podobo in življenje na gradu.

Zaživel bo projekt Zgodbe ljubljanskih gradov, ki združuje štiri gradove: poleg Ljubljanskega še Cekinov, Tivolski in Fužinski. Obiskovalcem bodo ponudili eno, cenovno ugodnejšo vstopnico, ki bo za odrasle stala 11, za dijake in študente pa 5,5 evra. Med novostmi so tudi tematski plesni večeri vsako tretjo soboto v mesecu, cena je 9 evrov; prvi, Ples zime, bo že to soboto.

Znosno poslovanje

Lani je Ljubljanski grad prvo leto v celoti posloval kot samostojni zavod (prej ga je upravljal Festival Ljubljana). Lanski prihodki so približno 2,8 milijona evrov, je povedala Valentanova, ki ocenjuje, da bo imel zavod presežek prihodkov nad odhodki. Vzpenjača pa je lani ustvarila 606.000 evrov prihodkov in 611.000 evrov odhodkov oziroma pet tisočakov izgube.

Za pokrivanje programskih stroškov je lani občina kot ustanoviteljica zagotovila 120.000 evrov. Prispeva pa tudi delež za plače, za 16 od skupaj 34 zaposlenih in za del materialnih stroškov; razliko zavod zagotavlja iz lastnih sredstev. Lani je MOL v celoti financirala investicije v obnovo gradu, in sicer v znesku 984.000 evrov. Med drugim so dokončali stolp Strelcev, v katerem je sredi decembra vrata odprla nova restavracija z enakim imenom.

Med pomembnejšimi lanskimi projekti je direktorica navedla novo dvanajstminutno projekcijo Virtualni grad v sedmih jezikih, zunanjo ureditev drevoreda, novo informacijsko grafiko, ki usmerja obiskovalce, jezikovno nadgradnjo stalne razstave Slovenska zgodovina z ruščino in francoščino ter virtualni 3D-sprehod po gradu. S 344 lanskimi kulturnimi dogodki, od katerih jih je 197 organiziral Grad, zavod vse bolj postaja novo kulturno središče prestolnice, ugotavlja Valentanova.

Poleg bogatega razstavnega in glasbenega programa, 18 pedagoških programov ter tradicionalnih dogodkov, napoveduje, bo tudi letos med najbolj obiskanimi poletnimi dogodki Film pod zvezdami – letni kino, ki ga izvajajo skupaj s Kinodvorom.

Veliki načrti

Letos so za investicije predvideli tri milijone evrov; od tega bo občina zagotovila 1,76 milijona, za razliko pa se potegujejo za evropska sredstva. Med drugim načrtujejo dokončanje strelovodnega sistema, povezovalnih traktov s Stolpom strelcev, prve faze obnove Hribarjeve dvorane, dokončanje ječ samic in energetsko sanacijo.