Na območju centralne tržnice začetek arheoloških raziskav

Dela bodo, kot so sporočili z ljubljanske občine, trajala predvidoma en mesec.

Objavljeno
27. september 2013 13.01
mpi LJUBLJANSKA - PRESERNOV TRG
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Ljubljana - Na območju ljubljanske centralne tržnice se bodo jutri - po končanem obratovalnem času tržnice - začele predhodne arheološke raziskave omejenega obsega za vrednotenje ohranjenosti arheoloških ostalin na lokaciji Ljubljana - Vodnikov trg. Dela bodo, kot so sporočili z MOL, predvidoma trajala en mesec.

Arheološke raziskave bodo potekale na dveh mestih, in sicer med mlekomatom in stojnicami za prodajo sveč ter pri Mahrovi hiši (med stojnicami s tekstilnimi izdelki in stojnicami za prodajo sadja). Območje raziskav bo ustrezno zaščiteno, tržnica pa bo ves čas delovala nemoteno, pravijo na MOL.

Namen raziskav je, kot še dodajajo na občini, podati dodatne ugotovitve in ovrednotiti stanje ohranjenosti arheoloških ostalin na območju Vodnikovega trga (ugotavljanje ohranjenosti struktur vzhodnega in zahodnega kraka frančiškanskega samostana), podati dodatne strokovne podlage za valorizacijo arheoloških ostalin pod Vodnikovim trgom in z večjo zanesljivostjo določiti izhodišča oziroma podati smernice za nadaljnje projektiranje in načrtovanje gradnje.