Na razpis za Hospic se ni prijavil nihče

Finkova je že ob objavi razpisa opozorila, da razpis ne rešuje težke situacije hiše.

Objavljeno
04. oktober 2013 15.55
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Ljubljana - Na razpis za podelitev koncesije za institucionalno varstvo na smrt bolnih ni prispela nobena vloga, so za STA pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Predsednica Slovenskega društva hospic Tatjana Fink je pojasnila, da bi prijava na razpis pomenila tveganje za njihovo nadaljnje delovanje.

Javni razpis za podelitev koncesije za opravljanje institucionalnega varstva za odrasle osebe z napredovano oziroma kronično neozdravljivo boleznijo ob koncu življenja se je iztekel v sredo. Finkova je že ob objavi razpisa opozorila, da ta ne rešuje težke situacije hiše, saj veljavni nacionalni normativi na področju institucionalnega varstva starejših ne upoštevajo specifike paliativne dejavnosti.

»Za nas je bila to kar precej težka odločitev,« je na današnji novinarski konferenci povedala Finkova in dodala, da se zavedajo, da takih priložnosti ni veliko ter da si glede na trenutno situacijo v državi ni obetati veliko takšnih razpisov.

»Pogodba bi nas lahko spravila v insolventnost«

Da ne oddajo prijave na razpis, so se v društvu odločili po posvetovanju s strokovnjaki. Po besedah Finkove je razpis za opravljanje institucionalnega varstva na smrt bolnih namenjal premalo sredstev, z njimi pa bi glede na koncesijsko pogodbo morali dejavnost opravljali 40 let.

»Zaradi prenizko odmerjenih sredstev za nas to ne bi bilo možno,« je povedala in dodala, da bi s koncesijo prejeli le 25,5 odstotka potrebnih sredstev za zdravstveni del oskrbe.

»Pogodba bi nas lahko spravila v insolventnost poslovanja,« je opozorila. Med razlogi za odločitev društva je navedla tudi, da je razpis predstavljal previsok finančni strošek.

Po mnenju Finkove bi problematiko hospica na ministrstvu lahko razrešili s spremembo določenih pravilnikov, med drugim, da bi paliativno oskrbo vključili v pravilnik o metodologiji za oblikovanje cen socialno varstvenih storitev. Razpis za koncesijo bi bil po njenih besedah v tem primeru bistveno drugačen in ne bi bil pisan po normativih domov za starejše.

V prvem letošnjem polletju več kot 128.000 evrov donacij

Poleg odločitve o razpisu so na upravnem odboru društva potrdili tudi, da s 1. oktobrom omogočijo brezplačno bivanje in oskrbo v Hiši hospic. Tako uporabniki od torka naprej ne plačujejo ničesar več. Finkova je ob tem povedala, da računa na veliko solidarnost ljudi, ki bodo tudi v prihodnje podpirali ta program v okviru svojih zmožnosti.

Za Hišo hospica je društvo v prvem letošnjem polletju sicer prejelo nekaj več kot 128.000 evrov donacij, stroški poslovanja pa so v istem času znašali 213.000 evrov.

Povedala je še, da računajo na družbeni pritisk, zaradi katerega bodo pristojna ministrstva dojela, da bo treba razpisati koncesijo v skladu z resolucijo o nacionalnem programu socialnega varstva za obdobje 2013-2020.

Ena od možnosti pa je po besedah Finkove tudi to, da uveljavijo pogodbo o sodelovanju s Kirurgijo Bitenc. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je sicer po njenih besedah ugotovil, da Kirurgija Bitenc za prejemanje sredstev, s katerimi bi se financirala Hiša hospic, ne izpolnjuje pravnih pogojev, vendar pa se v društvu s tem ne strinjajo.