Na razpis za saveljske vrtičke le dve prijavi

Po odpiranju smo zvedeli, da bi se postopek lahko še zapletel ali celo prekinil.

Objavljeno
06. avgust 2013 17.37
Vrtički v Mariboru 28. maja 2013.
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Na razpis za sanacijo nekdanjega vojaškega odpada in preureditev dela travnika v vrtičke je MOL prejela dve ponudbi. Poslali sta ju podjetje Lavaco iz Ljubljane in NG – Nizke gradnje iz Novega mesta.

Na torkovem odpiranju ponudb je Lavaco oddal cenejšo ponudbo, saj je delo pripravljen opraviti za dobrih 141 tisočakov (brez davka), medtem ko bi ga novomeško podjetje izvedlo za 151 tisočakov.

Po odpiranju pa smo zvedeli, da bi se postopek, ki naj bi se nadaljeval s pogajanji o končni ceni sanacije odpada in ureditve približno 50 novih vrtičkov, lahko še zapletel ali celo prekinil.

Predstavnik družbe NG je namreč opozoril, da je vprašanje, ali bi kateri od ponudnikov sploh smel začeti izkop zemlje, če je res polna nevarnih odpadkov. Za to je namreč treba imeti posebno državno dovoljenje oziroma pooblastilo za njihovo odstranitev.

Poleg tega to vpliva na ceno odvoza: če je zemljino, denimo prepojeno z odpadnimi motornimi olji, treba odpeljati v tujino, je znesek precej višji, kot če gre za navadno zemljo.

Sicer pa smo slišali, da je nekaj sondažnih vrtin za MOL izvedlo podjetje E-okolje in da tudi še ni opravljen lastniški prenos zemljišča z obrambnega ministrstva na občino ali podpisano dovoljenje vsaj za načrtovane posege.