Na Viru septembra slovo od stalne pošte

Prostorno pošto na Šaranovičevi bo nadomestila pogodbena pošta v trgovini Sonček – Kmalu na vrsti tudi Dob?

Objavljeno
24. avgust 2015 15.47
Pošta na Viru 17.avgusta 2015 [Vir,pošte]
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Domžale – Pošta Slovenije je pred kratkim obvestila stanovalce Vira, da bo s 1. septembrom zaprla poštno enoto na Viru pri Domžalah. V bližnji prihodnosti naj bi enaka usoda doletela tudi enoto v Dobu. Čeprav ju bodo v obeh krajih nadomestili s pogodbenima poštama, je razburjenje veliko.

Virjani so v poštne nabiralnike dobili tiskovini, v katerih Evgen Zadnik, direktor PS – poslovne enote Ljubljana, pojasnjuje vzroke, zakaj bodo virsko enoto opustili in jo preselil v trgovino Sonček v Gubčevi ulici 12a na Viru in kako bo tam delovala nova pogodbena pošta.

Med drugim je zapisal, da je bila mreža poštnih enot dolgo let ena največjih konkurenčnih prednosti Pošte Slovenija, a takoj dodal, da se je zaradi popolnega odprtja trga poštnih storitev, spremenjenih življenjskih navad, razvoja informacijske tehnologije in racionalizacije poslovanja v mnogih enotah obseg poslovanja tako skrčil, da jim onemogoča dosedanji način delovanja. Nekaj časa so stalne pošte spreminjali v premične oziroma so jim spreminjali delovni čas, zdaj pa so se lotili še enega, to je preoblikovanje v pogodbeno pošto.

Nižanje standardov

Čeprav bi pričakovali, da bodo našli pogodbenega izvajalca, ki bi prevzel obstoječe poštne prostore na Šaranovičevi 25a, saj so ti primerno opremljeni in varovani, imajo veliko parkirnih prostorov, v bližini pa sta tudi banka in trgovski center, so storitve zaupali samostojni podjetnici Nataši Prelovšek, ki bo pogodbeno pošto imela v okviru že tako majhne živilske trgovinice ob sicer zelo prometni Bukovčevi cesti. Izvedeli smo, da zato, ker z razpisom niso dobili kandidata, ki bi hotel kupiti ali najeti dosedanje prostore, temveč jih je zanimalo le delo v okviru lastnih trgovin.

V PS so prepričani, da je to dobra rešitev, saj bo v okviru trgovine veljal daljši delovni čas pogodbene pošte, kot je bil doslej v stalni poslovni enoti na Viru, hkrati pa bo PS »omogočil občutno zmanjšanje stroškov«. Zadnik poskuša potolažiti krajane še s tem, da je pogodbena pošta v Sloveniji novost, a da je v sosednji Avstriji to že dolga leta uveljavljen in dobro delujoč način poštnega poslovanja. Tam so v svojem upravljanju ohranili le 600 poštnih enot, preostalih 1200 pa dali pogodbenikom.

Odzivi krajanov

Virjani, naselje šteje več kot 5000 ljudi in je drugo največje v domžalski občini, so se odzvali zelo različno. Tisti, ki živijo v neposredni bližini nove pogodbene pošte, so veseli, da jo bodo imeli bolj pri roki, drugače pa bo za tiste, ki bi tja radi prihajali z avtom. Pred trgovino je namreč le šest parkirnih prostorov. Poleg tega bo razmeroma veliko pošto na Šaranovičevi, ki je imela v okviru večjega stanovanjskega bloka zagotovljenih najmanj 20 parkirnih mest, le nekaj metrov stran pa sta tudi parkirišči banke in trgovskega centra, nadomestila bistveno manjša trgovina. Ker bo nova pošta le prostorček v enem delu trgovine, si bodo kupci živil hodnik med policami delili s čakajočimi za poštne storitve. Tako imenovane črte zasebnosti ne bo več, gneča ob dnevih, ko večina plačuje položnice, pa nepopisna tako pred enim samim okencem kot na parkiriščih.

Namesto dveh poštaric (obe naj bi PS prerazporedila, najverjetneje v Domžale) bo v trgovini zdaj lahko delala le ena. Če bo tja prišla le ena stranka ali dve, ne bo težav, če pa jih bo več naenkrat, ni izključeno, da bo treba stati zunaj trgovine na dežju, snegu ali soncu. Posledično bi se torej povečal naval na domžalsko pošto, že zdaj dolge vrste pa bi se tam le še podaljšale.

Občini je vseeno

Kako na spremembe gleda občina, smo hoteli izvedeti tudi od domžalskega župana Tonija Dragarja. A smo dobili le kratek odgovor podžupanje Renate Kosec. Zapisala je, da je PS občino s projektom preoblikovanja poštnega omrežja oziroma centralizacijo dostave ter s preoblikovanjem obstoječih pošt informativno seznanila februarja. Zaradi ekonomike poslovanja na območju občine Domžale »naj bi pogodbenemu partnerju v upravljanje predali pošti 1232 Domžale in 1233 Dob«. Pri tem je dodala, »da je iz omenjenega razvidno, da gre za tematiko, ki spada v poslovanje Pošte Slovenije, in da se je zato za tovrstna vprašanja treba obrniti na njih«.

Odločitev mimo KS

Predsednik KS Toma Brejca Vir Aleš Tekavc je povedal, da krajevna skupnost o nameravani spremembi ni bila obveščena in je zanjo izvedel tako kot vsi drugi krajani šele pred nekaj dnevi. Takoj je poklical na PS in v pogovoru izvedel, da so dobili soglasje občine. Zakaj se Dragar pred tem ni posvetoval vsaj s predsednikom KS kot zastopnikom krajanov, Tekavcu ni jasno. Je pa že dobil precej negativnih odzivov obrtnikov, ki imajo v bližini pošte na Šaranovičevi svoje prostore. Ti na veliko poslujejo tako s pošto kot banko. Doslej so vse imeli pri roki, odslej bo drugače.

Stalno pošto na Viru v teh dneh že pospešeno praznijo, tako da bo ta konec meseca zagotovo zaprta, na drugem koncu Vira pa podjetnica že preureja trgovinico, da bo 1. septembra lahko odprla minipošto. Storitve naj bi bile enako kakovostne kot doslej, saj so se prodajalci usposabljali za poštna opravila. Nov in nekoliko daljši bo tudi delovni čas. Pošta bo odprta od ponedeljka do petka od 8. do 12. ure in od 14. do 18. ure, ob sobotah pa od 8. do 12. ure.

V KS Dob presenečeni

Predsednica KS Dob Marija Ravnikar je bila nad informacijo, da se bo njihova stalna pošta spremenila v pogodbeno, presenečena, saj je o namerah PS ni obvestilo ne to podjetje ne občina. Ker ima podatkov premalo in ker se o tem prej želi posvetovati s svetniki te KS, tega ni hotela komentirati. Je pa zadeva tam precej drugačna kot na Viru, saj v delno vaškem naselju s približno 3000 stanovalci nimajo banke in jim pošta pomeni veliko več kot Virjanom.