Na Žale raje s cvetom več in svečo manj

Država poziva ljudi, naj bodo ekološki in omejijo nakup sveč, humanitarci pa, da se jim odpovejo in darujejo Rdečim noskom.

Objavljeno
29. oktober 2015 11.44
Ljubljanske Žale 1.novembra 2014
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Okoli dneva spomina na mrtve bo tako kot vsako leto na območju ljubljanskih Žal veljala posebna prometna ureditev, prav tako bo več mestnih avtobusov vozilo po spremenjenem voznem redu. Novosti ni veliko, večinoma pa so povezane s trenutnimi prometnimi obvozi na širšem območju mesta.

Priprave na naval obiskovalcev največjega slovenskega pokopališča so najprej začeli v podjetju Ljubljanski potniški promet, kjer so zaradi šolskih počitnic že 26. oktobra na večini avtobusnih prog uvedli počitniški vozni red. Ta bo v veljavi do petka. Sprememb ni le na progah 3, 3B, 3G, 6B, 15, 18, 18L, 19I, 19B, 25, 27, 28, 29 in 30.

Praznični vozni red mestnih avtobusov pa bo veljal v soboto in nedeljo, 31. oktobra in 1. novembra. Takrat bodo vozili po posebnem urniku, prilagojenem povečanemu obisku Žal. Na progah 2, 7 in 22 bo več avtobusov kot običajno. Liniji 19I in 19B bosta obratovali po prirejenem nedeljskem voznem redu, dodatno pa bo uvedena proga 19 med Barjem in Tomačevim. Vozili bodo tudi avtobusi številka 11B, 18, 21, 22 in 24, ki ob nedeljah sicer ne obratujejo. Preostale proge bodo obratovale po prirejenem sobotnem voznem redu. Za 1B, 3, 3G, 6B, 8, 19 in 27K bo veljal nedeljski vozni red. Zaradi boljše pretočnosti potnikov bo oba dneva na postajališču Žale mogoče vstopati in izstopati pri vseh vratih. Validacijo urbane bodo potniki lahko opravili tudi pri kontrolorjih, ki bodo stali ob vratih.

Prevozi po pokopališču

Za vse, ki težje hodijo, so organizirali brezplačno vožnjo s kavalirji po starem in novem delu pokopališča. Voziti so začeli 28. oktobra (med 9. in 17. uro), tako pa bo vse do 31. oktobra. V tem času jih lahko obiskovalci ustavijo kjerkoli in kadarkoli oziroma pokličejo na telefonsko številko 031/666-332. Če bo deževalo, kavalirji ne bodo vozili.

Javno podjetje Žale pa z električnimi vozili po pokopališču brezplačno prevaža starejše in invalide že od 24. oktobra (tako bo do 31. oktobra), in to vsak dan med 9. in 17. uro. Imajo osem postajališč, pri čemer s prvega odpeljejo vsako polno uro, z osmega pa na pol ure. Vsako postajališče je označeno s tablo. Prva stoji pri cerkvi sv. Križa pri glavnem vhodu, druga v bližini lipe sprave in italijanskega pokopališča, tretja na križišču PST in glavne poti na pokopališču, četrta na PST pri fontani Kamen življenja, peta na križišču Poti med javorji in Poti med akacijami, šesta na križišču Poti med javorji in Poti med gabri, sedma pri vhodu na oddelka D7 in D9, osma pa pri zvončku Navček. Poleg so klopi za počivanje.

Dobrodelna prodaja sveč

Družba Žale je kot družbeno odgovorno podjetje tudi letos pripravila tradicionalno dobrodelno prodajo sveč, ki se je začela 23. oktobra, končana pa bo 1. novembra. Dobrodelna stojnica je pred cerkvijo sv. Križa na Plečnikovih Žalah. Zbrani denar bodo tokrat podarili društvu Rdeči noski za izvajanje rednih programov obiskov klovnov zdravnikov po slovenskih bolnišnicah (16 umetnikov v okviru društva že enajst let redno obiskuje otroke in odrasle v 15 splošnih in specializiranih bolnišnicah po vsej državi). Rdeči noski sicer obiščejo več kot 44.000 bolnikov na leto.

Plečnikova cvetličarna in cvetličarna PST, ki sta sicer odprti vse dni v letu, bosta v tem tednu delali po posebnem delovnem času. Do petka od 7. do 19. ure, preostale dni pa od 8. do 17. ure. Plečnikova cvetličarna deluje tudi v šotoru ob Tomačevski cesti pri vhodu na pokopališče Žale oziroma na PST, in sicer od 9. do 17. ure.

Stojnična prodaja

Kot vsako leto je podjetje LPT poskrbelo za večje število stojnic in klopi za prodajo cvetja, cvetličnih aranžmajev, sveč in drugih grobnih dodatkov. Ob aleji pred vhodom na stari del Žal je tako 61 prodajnih klopi in osem lesenih stojnic ter pet prostorov za kostanjarje, prav tako dve gostinski hiški. Na novem delu Žal bodo rezano cvetje, šopke in cvetne aranžmaje prodajali na štirih stojnicah, sveče pa na šestih. Tam bodo še dva prostora za peko kostanja in gostinska hiška (nasproti parkirišča). Prodaja je predvidena od 28. oktobra do 1. novembra.

Odpovejte se kakšni sveči

Sicer pa ministrstvo za okolje in prostor poziva ljudi, naj se odpovejo pretiranemu nakupu sveč, saj so te skupaj z embalažo odpadek, ki ga je treba zbirati ločeno. Pod geslom Prižgite svečo manj upajo, da bodo Slovenci kupili precej manj sveč kot lani, ko jih je na trg prišlo kar 6500 ton.

Parkiranje

Pet parkirišč v neposredni okolici Žal bo skupaj s tistima ob Kranjčevi in v športnem centru Stožice za obiskovalce pokopališča brezplačnih v soboto in nedeljo, preostale dni pa bo veljala običajna ureditev. Za tiste, ki bodo prišli z avtomobilom, bo promet urejen podobno kot lani – nekaj manjših cest bo enosmernih, medtem ko bo glavna, Tomačevska, dvosmerna.