Načrti: kmalu skozi Tivoli po kolesarski poti

Kolesarska infrastruktura: Občina napoveduje, da bo stezo za kolesarje v parku uredila še letos

Objavljeno
11. junij 2014 18.50
Promet v Tivoliju Ljubljana 29. junij 2013
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Če bo občina uresničila svojo napoved, se bodo kolesarji še letos lahko po parku Tivoli vozili zakonito in v skladu s prometnimi predpisi. Zdaj je namreč kolesarjenje v parku prepovedano.

Ljubljanska občina je že pripravila projekt ureditve kolesarske steze skozi park Tivoli. Speljana bi bila ob glavni sprehajalni poti (obe poti bi bili fizično ločeni s pasom zelenice) od Ceste v Rožno dolino vzdolž železniške proge in se končala pri tivolskem parkirišču. To pot kolesarji že tako pogosto uporabljajo, saj je najhitrejša povezava med Vičem in Šiško, ker pa je tam veliko sprehajalcev, otrok, mamic z vozičkih in hišnih ljubljenčkov in po drugi strani kolesarji kdaj pretiravajo s hitrostjo, se včasih vnamejo nesoglasja. Zdaj je kolesarjenje v Tivoliju uradno prepovedano, tako da nadzor in kaznovanje kolesarjev tam nista redka. Na mestnem redarstvu pravijo, da se zavedajo težav v parku Tivoli, »zato tudi redno nadzirajo pravilno uporabo zelenih površin in poti, ki vodijo skozi park«.

Z ureditvijo kolesarske steze bi kolesarjenje skozi Tivoli končno postalo legalno, hkrati pa za vse udeležence tudi bolj varno. Po naših informacijah je občina že pridobila vsa soglasja za kolesarsko stezo in je izvedba odvisna le še od zagotovitve denarja. Na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet so potrdili, da imajo trenutno idejno zasnovo, s katero so pridobivali potrebna soglasja. »Kolesarsko stezo skozi Tivoli nameravamo urediti letos. Ocena stroškov bo na voljo, ko bo izdelan načrt s popisi del,« so zapisali.

Druge investicije

Zanimivo, da te investicije – čeprav je ena pomembnejših pridobitev za kolesarje – ni na seznamu letos predvidenih novogradenj v kolesarski infrastrukturi, ki ga je občina maja objavila v kolesarskem letopisu. V njem so kot načrtovane investicije navedli ureditev krajšega, 300-metrskega odseka kolesarske steze na Vojkovi cesti, odseka na Ižanski cesti od križišča z Jurčkovo do križišča s Hradeckega cesto, ureditev kolesarskih stez v sklopu širitve Zaloške, ureditve Slovenske ceste (med Šubičevo in Aškerčevo) ter nove povezovalne ceste od Ceste na Brdo do Ceste Dolomitskega odreda ter obojestransko kolesarsko stezo ob Slovenčevi cesti.