Nadgradnja centralne čistilne naprave za skoraj 50 milijonov

Posel je dobilo podjetje Riko, zdaj mora občina pridobiti še evropska sredstva za izvedbo projekta.

Objavljeno
12. avgust 2013 16.50
SLOVENIJA LJUBLJANA 17.09.2012 CISTILNA NAPRAVA V ZALOGU FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Gradnjo tretje faze centralne čistilne naprave (CČN) v Zalogu bo izvajalo podjetje Riko, ki mu je občina zaupala posel, brez DDV vreden 39,5 milijona evrov. To je največji posel po lani oddanem naročilu za Regijski center za ravnanje z odpadki.

Tudi pri nadgradnji CČN občina računa, da bo večino denarja pridobila iz kohezijskih skladov, pravnomočna odločitev o izbiri izvajalca pa je pogoj za dodelitev evropskih sredstev. Projekt vključuje povečanje čistilne naprave za 195 tisoč populacijskih enot (s 360 na 555 tisoč) in njeno nadgradnjo s terciarnim čiščenjem (odstranjevanje dušikovih spojin in fosforja), prav tako vse potrebne prilagoditve.

Obvestilo o oddaji naročila je bilo poslano v petek, so sporočili z Javnega holdinga Ljubljana (JHL), ki v imenu MOL vodi postopek javnega naročila. To pomeni, da rok za pritožbe še teče in odločitev še ni pravnomočna.

Ocena vrednosti projekta popolnoma zgrešena

Kot smo poročali, je Riko edini oddal ponudbo na razpis, ki se je iztekel junija. Toda njegova ponudba je krepko presegala ocenjeno vrednost projekta, ki je bila takrat 25 milijonov evrov. Z julijskim rebalansom so svetniki v mestnem proračunu zagotovili dodaten denar, čeprav ni bilo pojasnjeno, zakaj tolikšno odstopanje pri oceni.

Kljub temu da je bila zaradi višine ponudba Rika nesprejemljiva, se na občini niso odločili za ponovni razpis (v tem primeru bržkone ne bi mogli več računati na evropska sredstva iz trenutne finančne perspektive), pač pa so z Rikom izvedli pogajanja brez predhodne objave, v katerih je ponudnik znižal ceno za približno milijon in pol. Končna vrednost oddanega naročila je tako 39,49 milijona evrov brez DDV oziroma 48,2 milijona skupaj z davkom.