Nadgradnja Meksika za kinodvorane?

Občina je s spremembami prostorskega načrta ugodila pobudi KID Reala za garažno hišo Meksiko.

Objavljeno
20. november 2015 17.04
SLOVENIJA,LJUBLJANA,28.11.2010.NOVA PARKIRNA HISA MEKSIKO. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Cineplexx je že junija lani napovedal prihod v Ljubljano, a od takrat novih informacij o tem, kdaj in kje bodo kino odprli, ni bilo. So pa pred časom sporočili, da čakajo na spremembo prostorskega načrta. Kje bi glede na gradivo, ki čaka na potrditev na ponedeljkovi seji mestnega sveta, lahko bil novi kino?

Skoraj leto in pol je že minilo, odkar so v slovenski podružnici avstrijskega Cineplexxa razkrili, da nameravajo nov center odpreti tudi v našem glavnem mestu. Kdaj, takrat sicer niso povedali, so pa zapisali, da bo naložba vredna šest milijonov evrov, da se odločajo med tremi lokacijami (ob Celovški cesti blizu severne obvoznice, v bližini parka Tivoli in ob Njegoševi cesti), pri čemer sodelujejo s podjetjem KID Jožeta Anderliča, da bo imel novi kino sedem ali osem dvoran s 1100 sedeži in da naj bi zagotovil okoli 25 novih zaposlitev.

Ko smo letos poleti Cineplexx Slovenija vprašali, kaj se dogaja s projektom, je Nina Hočevar iz marketinga odgovorila, da je odprtje centra v prestolnici še vedno aktualno, da čakajo na spremembo prostorskega načrta in da bodo nato tudi javno objavili novo lokacijo. Ena od sprememb občinskega prostorskega načrta (OPN) pa se nanaša tudi na objekt parkirne hiše Meksiko ob Njegoševi cesti. Anderličevo podjetje KID Real je na občino dalo pobudo, da se od četrtega do osmega nadstropja omogoči »umestitev kulturne dejavnosti in da se dopusti dopolnitev kulturne dejavnosti s spremljajočimi dejavnostmi, kot sta gostinstvo in trgovina«. Za MOL je bila pobuda sprejemljiva, tako da so urbanistične pogoje za Meksiko dopolnili s stavkom, da so »od pete do devete etaže dopustne tudi kulturne in razvedrilne dejavnosti s spremljajočim programom«.

Zgradili le pet od osmih nadstropij

Naj spomnimo, da prostorski načrt za ta objekt določa višinski gabarit 3K+P+5 do 8 (tri kletne etaže, pritličje in pet do osem nadstropij). Najprej je bilo predvidenih devet etaž, a je mestni svet aprila 2010 sprejel obvezno razlago lokacijskega načrta, s katero je investitorju omogočil gradnjo tudi nižjega objekta (garaža, zgrajena konec tega leta, ima pet nadstropij).

Da je parkirna hiša Meksiko ena od možnih lokacij, je sicer že lani v pogovoru za časnik Finance povedal prvi finančnik avstrijskega Cineplexxa Christof Papousek. »Če se odločimo za gradnjo kinodvoran na strehi parkirne hiše Meksiko, ki je v lasti Anderličevega podjetja, bomo uporabili drugačen model,« je dejal o sodelovanju s KID Realom in dodal, da bi bilo v tem primeru parkiranje v sicer dragi parkirni hiši za obiskovalce kina dve ali tri ure brezplačno, za daljši čas pa bi veljala posebna tarifa.

Slovenski Cineplexx od prihoda k nam leta 2012 ustvarja izgubo (lani je je imel 1,4 milijona evrov ob šestih milijonih evrov prihodkov, leto prej pa dva milijona ob 6,3 milijona evrov prihodkov). A kot je pred meseci zapisala Nina Hočevar, kljub temu »trdno verjamejo v slovenski trg in postopno izboljšanje poslovanja«. Investicija v novi kinematografski center in vse odločitve v zvezi z njo pa so po naših informacijah predvsem v rokah krovne družbe v Avstriji.