Nadzor: Skoraj vsi taksisti izpolnjujejo pogoje

Čeprav je v Ljubljani po nekaterih ocenah okoli 700 taksistov, so na MOL doslej prejeli 299 vlog za pridobitev dovoljenja.

Objavljeno
29. april 2014 21.53
Taksisti na avtobusni postaji Ljubljana, 17.04.2014
Mo. Z., Ljubljana
Mo. Z., Ljubljana
Ljubljana – Mestni inšpektorji so v dobrem tednu dni opravili 78 pregledov in ugotovili, da je večina voznikov taksijev oddala vlogo za pridobitev dovoljenja za opravljanje dejavnosti na območju MOL, kot to zahteva spremenjeni odlok o avtotaksi prevozih.

Spremembe odloka o avtotaksi prevozih so začele veljati februarja, potem ko jih je januarja potrdil mestni svet. Po novem naj voznik, ki nima opravljenega izpita iz poznavanja mestne občine in je brez sklenjene pogodbe o zaposlitvi, v Ljubljani ne bi smel opravljati prevozov s taksijem. Voznik po opravljenem izpitu prejme avtotaksi izkaznico, svoj avtomobil pa mora opremiti z dvema nalepkama; na eni je napis Taksi LJ in na drugi zaporedna številka vozila. Po podatkih mestnega inšpektorata je to doslej storila večina taksistov.

Nadzor je pokazal, da je med 78 opravljenimi pregledi 76 prevoznikov oddalo vlogo za pridobitev dovoljenja za opravljanje dejavnosti na območju MOL, enemu taksistu je bila izrečena globa. Zoper dva voznika vodijo prekrškovna postopka na podlagi tistega člena odloka, ki določa maksimalno tarifo za kilometer vožnje, hkrati bodo zadevo predali na pristojni inšpektorat zaradi dela na črno.

Na mestnem redarstvu, ki prav tako nadzira zadnje spremembe odloka o avtotaksi prevozih, ugotavljajo, da so te »pozitivno vplivale na splošno stanje na področju izvajanja taksi službe, saj ne opažamo več vozil oziroma voznikov, ki ne bi izpolnjevali niti enega pogoja za opravljanje taksi dejavnosti«. Po njihovi oceni imajo »skoraj vsi vozniki izpolnjene vse pogoje za opravljanje taksi službe«.

Čeprav je v Ljubljani po nekaterih ocenah okoli 700 taksistov, so na MOL doslej prejeli 299 vlog za pridobitev dovoljenja in izdali 538 nalepk. Trideset taksistov tako še čaka na potrditev vloge. Na MOL pravijo, da doslej niso zavrnili niti ene.