Najboljši prostovoljec za volanom

V akciji Prostofer sodeluje že več kot 60 prostovoljnih voznikov.

Objavljeno
08. oktober 2013 19.30
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – V sklopu akcije v tednu mobilnosti, ki jo organizira AMZS, so včeraj v centru varne vožnje na Vranskem razglasili naj prostoferja 2013, najboljšega prostovoljnega voznika. Po mnenju uporabnikov se je najbolje izkazal Rajko Primc iz Ljubljane.

Akcija Prostofer se je v okviru mreže Matija, ki prek brezplačne telefonske številke 080 10 10 povezuje starejše in organizacije s ponudniki pomoči in storitev, začela junija.

V njej sodeluje že več kot 60 voznikov iz vse Slovenije, med njimi je več kot tretjina žensk, v tem času pa je bilo organiziranih 250 prevozov. Starejšim, ki potrebujejo prevoz, v komunikacijskem centru posredujejo kontaktne podatke s seznama registriranih prostovoljnih šoferjev, ki so jih poimenovali prostoferji. Uporabnik in voznik se nato sama dogovorita za prevoz.

Tri najboljše prostoferje so izbrali starejši, ki uporabljajo ta komunikacijski center v okviru mreže Matija. Ocenjevali so zadovoljstvo z vožnjo, medsebojni odnos, točnost, prijaznost in vljudnost, odzivnost, prav tako, ali je vožnja z njim kratkočasna in ali se je izkazal tudi kot priročen spremljevalec.

Naj prostofer 2013 je po mnenju uporabnikov postal Rajko Primc iz Ljubljane, ki se je med prostoferje prijavil med prvimi. Uporabniki ga opisujejo kot izredno prijaznega, ustrežljivega in varnega voznika. Prek mreže Matija je kot prostovoljni voznik prevozil več kot tristo kilometrov, večinoma po Ljubljani, mnogi pa so ga poklicali tudi neposredno. Na drugem mestu je Borut Jelič iz Ljubljane, na tretjem pa Branko Breznik iz Celja. Naj prostofer bo imel teden dni v uporabi avto na plin fiat panda, prejel bo zlato masažo celega telesa, bon za zavarovanje avtomobila ali stanovanja in praktične nagrade. Te so pripadle tudi vsem prostoferjem, ki so včeraj prišli na Vransko.

V centrih in šolah varne vožnje po Sloveniji sicer ta teden, do nedelje, v sklopu akcije ob tednu mobilnosti po vnaprejšnji najavi potekajo brezplačna testiranja, na katerih starejši lahko preverijo svoje sposobnosti za varno upravljanje vozila z inštruktorjem, osvežijo znanje cestnoprometnih predpisov ali pa se celo odločijo za pridobitev vozniškega dovoljenja.