Največ denarja za mlade in poklicne športnike

Ljubljana v številkah: Občina največ nameni za investicije, najmanj pa za odrasle rekreativne športnike.

Objavljeno
24. september 2014 21.42
lvu/stozice
Pija Kapitanovič, Delo.si
Pija Kapitanovič, Delo.si

Ljubljana – Mestna občina v šport in športno infrastrukturo vsako leto vlaga več denarja. Leta 2008 je za te namene dala 12 milijonov evrov, letos je zanje predvidela že skoraj 22 milijonov. Znaten delež te vsote gre za investicije v športne objekte.

Rekorder po porabi »športnega« denarja so nedvomno Stožice. Na njihov račun so se bistveno povečale tudi športne površine v glavnem mestu. Te so od leta 2008 do 2012 narasle kar za petino.

Najmanj za rekreativce

Sredstva iz mestne blagajne, namenjena za šport, so se letos v primerjavi s preteklim letom zmanjšala za približno tri milijone evrov. Kljub temu so vsote za klube in društva v tem letu ostale skoraj enake. Občina namreč klubom in društvom na podlagi razpisa in dodeljenih ur omogoča brezplačno uporabo prostorov, ceno te pa vključi v proračunske postavke.

Kot pojasnjuje vodja javnega zavoda Šport Ljubljana Tatjana Polajnar, klubi plačujejo le za morebitne dodatne ure, pisarne ali kakšne druge kapacitete. Občino bodo tako klubi in društva letos stali 13 milijonov evrov, skoraj dvakrat več kot leta 2008, ko so v ta namen porabili slabih sedem milijonov.

Zanimiv pa je podatek, da se število izvajalcev, upravičenih do javnih sredstev (občina vsako leto objavi razpis), v teh letih ni bistveno povečalo. Pogled na deleže po posameznih oblikah športnih dejavnosti pokaže, da mestna občina največ vlaga v program športa mladih, za katerega bo letos predvidoma porabila slabih pet milijonov evrov, za potrebe profesionalnih klubov pa približno milijon in pol. Za rekreativne športnike je predvidenih le 345 tisočakov ali štiri odstotke sredstev.