Namesto kock na cestišču odslej asfalt

Krajši odsek Šmartinske ceste na Vodmatu bo preurejen do poletja.

Objavljeno
24. april 2017 18.09
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Po dolgih letih zanemarjanja se je MOL končno le lotila prenove 200-metrskega tlakovanega odseka Šmartinske ceste med Bohoričevo ulico in Masarykovo cesto. Za ves promet so ga zaprli prejšnji teden, zapora pa bo trajala vse do konca junija.

Z občinske spletne strani je razvidno, da bi se morali prenove tega kratkega odseka enosmerne ceste, ki je pomemben za razbremenjevanje zelo prometne Njegoševe ceste iz smeri centra proti Bežigradu, lotiti že konec oktobra. Če je verjeti odgovoru mestnega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet, posredovanemu občanu, ki jih je o začetku del spraševal 20. februarja, so razlog, da se je niso, neprimerne vremenske razmere. Zapisali so, da bodo odsek sanirali letos, in sicer takoj ko bo vreme to dopuščalo.

Po dobrih šestih mesecih se je zdaj končno le začela prenova cestišča, ki je bilo po mnenju omenjenega občana v katastrofalnem stanju. Zapisal je, da se zato, ker je iz granitnih kock, marsikje sploh ni videlo vseh udrtin. Zahteval je, da odsek nemudoma popravijo, in pripomnil, da ni dovolj le postaviti znaka za poškodovano vozišče. Da Ljubljančan v trditvah ni pretiraval, mu najbrž ne bo oporekal nihče, kvečjemu bi lahko dodali, da je bil premalo kritičen. Poleg neravnin in posedkov je na več mestih precej granitnih kock manjkalo, tako da so bile marsikje že velike luknje. Nekaj so jih za silo zalili z asfaltom, pri drugih pa niti to ne.

Kot smo videli ob včerajšnjem ogledu, so kocke že odstranili, cesto razkopali, zamenjali pa bodo tudi dotrajane komunalne cevi in priključke. Na KPL smo zvedeli, da bodo granitne kocke znova položili le na prostorih za vzdolžno parkiranje, medtem ko bo na vozišču po novem asfalt. Ta je precej cenejši, za vožnjo, še zlasti kolesarjev, pa tudi udobnejši.

Rekonstrukcija nevarnega križišča na Njegoševi

Kdaj bo občina rekonstruirala črno točko, kot prebivalci Vodmata pravijo večkrakemu križišču Njegoševe, Prisojne, Šmartinske in Bohoričeve, pa še ni povsem jasno. Tistemu, ki je pisal na stran Pobude meščanov 10. marca, je namreč mestni oddelek za promet odgovoril, da je ureditev Njegoševe ceste od Ilirske ulice do Masarykove ceste predvidena v načrtu razvojnih programov MOL. V tem sklopu pa da je načrtovana tudi ureditev tega nevarnega križišča. Letos in prihodnje leto nameravajo le izdelati projektno dokumentacijo in pridobiti gradbeno dovoljenje, izvedba del pa bo po njihovih podatkih prišla na vrsto šele po letu 2019.