Namesto načrtovane stolpnice za zdaj le parkirišče

Za bežigrajsko blagovnico Astra bodo na parceli nekdanjih učnih delavnic uredili zasebno parkirišče za 80 osebnih vozil.

Objavljeno
25. november 2015 17.34
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Od nekdanjih učnih delavnic za gluhe oziroma tiskarne arhitekta Savina Severja, ki so jo delno podrli že leta 2000, v kratkem ne bo ostalo nič. Solastnika zemljišča Sloving in Exoterm namreč že nekaj tednov odstranjujeta zadnje ostanke kleti. Tam pa še ne bosta začela graditi nove stolpnice s 137 stanovanji, temveč le začasno parkirišče.

Kot je za Delo povedal direktor nepremičninskega podjetja Sloving Jože Drofenik, bodo za Bežigradom tik za Astro najprej podrli betonske in druge gradbene ostanke nekdanje tiskarne, iz njih izločili železo, nato pa jih zmleli in uporabili za zasip velike jame. Prav tako bodo odstranili kupe odpadkov, ki so jih tja v petnajstih letih zmetali bližnji stanovalci ali pustili brezdomci in uživalci mamil.

Po Drofenikovi oceni bodo do konca leta že uredili začasno parkirišče, na katerem bo prostora za 79 osebnih vozil. Ker jih bo precej namenjenih potrebam zaposlenih in obiskovalcev bližnje Astre (Exoterm je tudi lastnik nekdanjega kompleksa veleblagovnice), še ne more napovedati, koliko jih bo namenjenih trgu oziroma okoliškim lastnikom stanovanj, knjižnici in njenim obiskovalcem (ta ima zdaj le tri parkirne prostore) ter zaposlenim v sosednji stolpnici ministrstva za okolje in prostor. Prav tako še ni znana cena kratkotrajnega ali celodnevnega parkiranja.

Oddaljena novogradnja

Ker je ljubljanski nepremičninski trg zasičen z neprodanimi stanovanji in lokali, Drofenik še ne želi napovedovati, kdaj se bosta s solastnikom zemljišča odločila za zahtevno gradnjo stolpnice Bežigrad, kot se trenutno imenuje ta stanovanjsko-poslovni kompleks. Vprašanje je tudi, kakšna bo končna podoba projekta, za katerega je še leta 2009 veljalo, da naj bi ga uresničili na dva hektara velikem območju nekdanjih učnih delavnic.

Takrat so predvideli, da naj bi v obliki črke L zgradili med seboj povezani stanovanjski stolpnici s 164 stanovanji. Nižja bi imela osem nadstropij, višja trinajst, vmesni del pa od pet do sedem. Pod zemljo naj bi bilo pet kletnih etaž, v sklopu objektov bi uredili tudi vrtec.

Toda projekt se je vmes že spremenil. Zdaj je sodeč po spletni strani Slovinga v stolpnici Bežigrad predvidenih samo še 137 sodobnih stanovanj, velikih od 27 do 117 kvadratnih metrov. Govor je le še o dvanajstih etažah, pri čemer naj bi bilo pritličje namenjeno poslovni dejavnosti. V podzemni garaži s petimi etažami bi bilo približno 500 parkirnih prostorov, okoli stolpnice pa samo zelenice z drevesi. Odpovedali so se tudi prvotnemu načrtu, da bi podrli hiši v Hranilniški ulici, saj sta spomeniško zavarovani.

Nedorečenosti

Glede na trenutne razmere na nepremičninskem trgu bomo začasno parkirišče najverjetneje gledali kar nekaj let. Vmes pa bo tudi jasno, ali bo v sklopu gradnje sploh še potreben predvideni vrtec oziroma ali bo možno vhod v podzemno garažo prestaviti iz Ulice Bežigrad v prometno manj obremenjeno Hranilniško. Pri prvi bi ovirali promet na tej prometni cesti, pri drugi pa bi morali voziti mimo dveh starejših spomeniško zaščitenih hiš, katerih stanovalci si ob že zdaj gostem prometu ne želijo še dodatnega.