Naval na 350 neprofitnih mestnih stanovanj

Ljubljančani v roku oddali že 3125 vlog, po pošti pa jih na stanovanjskem skladu pričakujejo še več kot tisoč.

Objavljeno
31. januar 2013 18.14
Ljubljana 31.01.2013 - oddaja vlog za neprofitna stanovanja.foto:Blaz Samec/DELO
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Na ljubljanski stanovanjski sklad je zadnji dan roka za oddajo vlog za eno od 350 neprofitnih mestnih stanovanj po 15. javnem razpisu, ta dan je bil včeraj, do poldneva prispelo že 3125 vlog. Ker jih veliko pričakujejo tudi po pošti, bo ta številka še narasla.

Rekordno število prijav?

Kot je dejala vršilka dolžnosti direktorice stanovanjskega sklada Julka Gorenc, lahko po izkušnjah preteklih razpisov predvidevamo, da bo veliko vlog prispelo po pošti. Za primer je navedla prejšnji, štirinajsti razpis, ko jih je bilo samo zadnji dan oddanih več kot tisoč. Letos je po njihovih podatkih obrazec vloge dvignilo 2622 prosilcev. Prevzeli so jih lahko brezplačno na recepciji JSS ali si jih natisnili sami s spletnih strani sklada in MOL. Glede na že oddane vloge se jih je za spletno pridobivanje obrazcev odločilo več sto.

Čeprav je sklad objavil razpis za stanovanja že lani (rok za dvig in izpolnitev prijavnega obrazca je bil med 17. decembrom lanskega in 31. januarjem letošnjega leta), je po vsem sodeč veliko ljudi z oddajo vloge čakalo vse do zadnjega.

To je delno razumljivo, saj je treba obrazcu priložiti kopico prilog in potrdil, katerih pridobivanje je lahko precej zamudno. Kljub temu jih ni malo, ki so se šele tik pred koncem razpisa odločili, da bi se vendarle prijavili.

Veliko vlog bo nepopolnih

Ker je iz prakse dosedanjih razpisov jasno, da bo tudi letos veliko vlog nepopolnih, torej bo treba vsem tovrstnim prosilcem dati dodatni, petnajstdnevni rok za dopolnitev vloge, bo končno število popolnih vlog znano šele konec februarja.

Zatem bo sledilo preverjanje vsake od vlog in njihovo razvrščanje na seznama A in B. Po razpisu bo 230 stanovanj namenjenih tistim, ki imajo tako nizke dohodke, da jim ne bo treba plačati lastne udeležbe – ti bodo uvrščeni na seznam A. Za 120 stanovanj bodo morali izbranci plačati lastno udeležbo in varščino (seznam B). Posebnim skupinam prosilcev bo od tega namenjenih 68 stanovanj: deset trajnim invalidom, osem gluhim in slepim, petdeset pa samskim ljudem.

Gorenčeva je še pojasnila, da ekipo delavcev, ki vodijo postopke za upravičenost do neprofitnega stanovanja, vedno okrepijo – s tem se bo ukvarjalo do dvajset oseb.