Nekdanji vojaški odpad bo preurejen v vrtičkarski raj

S travnika pri Savljah bodo najprej odpeljali kontaminirano zemljino, nato navozili novo in uredili vrtičke.

Objavljeno
24. julij 2013 13.47
Bivši vojaški odpad, kjer so sedaj vrtičkarji v Ljubljani, 23. julija
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Mestna občina se je odločila za dokončno sanacijo nekdanjega vojaškega odpada ob Glinškovi ploščadi. Prejšnji teden je namreč objavila javni razpis, s katerim išče izvajalca sanacijskih del, čemur bo sledila še ureditev vrtičkov z vso potrebno komunalno opremo.

Kot se vidi na fotografiji, namerava občina v bližnji prihodnosti urediti še približno tretjino prazne parcele na vodovarstvenem območju ob Saveljski cesti, ki jo zamejuje visoka žična ograja iz časov JLA.

V razpisni dokumentaciji piše, da bi izbrani izvajalec (ponudbe bodo odpirali 6. avgusta) moral poskrbeti za sanacijo zemljine na nekdanjem vojaškem odpadu, potem bi tam ob dosedanjih vrtičkih uredili še več dodatnih. Delo naj bi opravili po projektni dokumentaciji, ki jo je junija letos izdelalo podjetje Biro Veritas.

V petdesetih dneh bo moral izvajalec podreti grajene objekte (tam stoji le še pritlična zidana vojaška upravna stavba nekdanjega odpada), nato bi na približno 3700 kvadratnih metrih površine odstranili deset dreves na južni strani območja, površinski sloj humusa in zemljino do globine enega metra.

So tam res nevarni odpadki?

Skupaj bi presejali kar 4600 kubikov zemlje, pri čemer računajo, da bodo iz nje izločili skoraj 100 kubičnih metrov zakopanih odpadkov in 921 kubičnih metrov kontaminirane zemljine. Ker obstaja verjetnost, da so bili tam zakopani tudi nevarni odpadki, bodo obenem izvajali meritve za morebitno vsebnost nevarnih snovi.

V nadaljevanju bi položili filc in tamponsko podlago, za vrtove pa pripeljali 1380 kubičnih metrov novega humusa. Tam bi uredili nove vrtičke, postavili dva vodnjaka, povezana z internim vodovodom, okoli vrtičkov pa namestili meter visoko aluminijasto plastificirano ograjo. Zasadili bi 10 sadnih dreves, 25 metrskih in 15 polmetrskih grmovnic, 585 pokrovnih grmovnic in trajnic ter 36 plezalk.

Za vrtičkarje bi postavili dva toaletna prostora, zakrita z lesenimi lamelami, stojalo za kolesa, tri parkovne klopi, petdeset tipskih plastičnih kompostnikov in prav toliko zabojev za vrtno orodje.

Občina je denar za izvedbo zagotovila v proračunskem skladu za odpravo posledic obremenitev okolja (okvirne vrednosti iz razpisa ni mogoče razbrati). Če ne bo zapletov pri izbiri izvajalca – če bo več ponudnikov, so predvidena še pogajanja o končni ceni – bi se sanacije lahko lotili že na začetku septembra in jo izvedli v dveh mesecih.

Slabo obveščanje

Razpis, objavljen 16. julija, je presenečenje tako za tamkajšnjo četrtno skupnost Posavje, za vrtičkarje, ki tam že dolga leta vrtnarijo »na divje«, kot tudi za radioklub Triglav. O nameri jih namreč ni nihče obvestil.

Radioamaterji, ki imajo na travniku svoje antene, v vojaški stavbi pa so že od 1. aprila 1992, ko so prostore dobili v uporabo, so nad razpisom začudeni. Po podatkih Boštjana Vončine iz tega kluba je travnik ob »njihovi« stavbi namreč predviden za evakuacijsko cono v primeru naravnih nesreč.

Če bi stavbo vseeno morali zapustiti, bi bil to zanje hud udarec, kajti nadomestne lokacije za svojo dejavnost nimajo. Četudi bi jo imeli, pa bi selitev in postavitev anten zahtevali veliko časa, saj je zanje potrebno gradbeno dovoljenje in posebno dovoljenje za delovanje naprav.

Strah »divjih« vrtičkarjev

Eden od dolgoletnih vrtičkarjev je povedal, da so si 208 vrtov (vsak ima približno 50 kvadratnih metrov površine) uredili sami, pri čemer so morali odstraniti precej kamenja in navoziti veliko rodovitne zemlje, saj prejšnja ni bila primerna za obdelavo.

Ker jih o načrtih občine ni nihče obvestil, se zdaj bojijo, da bodo morali zapustiti »svoje« vrtove. Zanje so pripravljeni plačevati letno najemnino, nočejo pa še enkrat kandidirati zanje, saj ni nobenega jamstva, da jih ne bi dodelili novim kandidatom.