Neobvezni spol, naslov in telefon

Informacijski pooblaščenec je odločil, da mora Europlakat ob prijavi na Bicikelj jasno razmejiti obvezne in prostovoljne podatke.

Objavljeno
13. december 2012 16.45
SLOVENIJA,LJUBLJANA,29.4.2011. IZPOSOJEVALNICA KOLES NA PRESERNOVEM TRGU. FOTO-MAVRIC PIVK/DELO
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Europlakat, nosilec projekta Bicikelj, od uporabnikov storitve izposoje koles, ki se prijavijo na letno naročnino po spletu in plačajo s kreditno kartico, ne bo smel več kot obveznih zbirati podatkov o spolu, domačem naslovu in številki mobilnega telefona.

Tako je odločil informacijski pooblaščenec v inšpekcijskem nadzoru pri omenjenem podjetju, potem ko je prejel prijavo štirih ljudi, prepričanih, da je treba pri registraciji za uporabo storitev izposoje mestnih koles navesti veliko osebnih podatkov, med njimi tudi take, ki po njihovem mnenju niso potrebni. Od uporabnikov, ki se prijavijo na letno naročnino prek spleta in plačajo z direktno obremenitvijo, in pri tistih, ki se prijavijo na letno naročnino po pošti z direktno obremenitvijo, Europlakat ne bo smel več kot obveznih zbirati podatkov o spolu in številki mobilnega telefona.

Pri urbani obdeluje samo številko

Državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov Blaž Pavšič, ki je vodil inšpekcijski postopek, je namreč v odločbi ugotovil, da ti podatki pri omenjenih treh možnostih letne naročnine na storitev Bicikelj niso primerni in potrebni za izpolnjevanje pogodbe med ponudnikom in uporabnikom glede na namene obdelave.

Pri četrtem načinu prijave na storitev Bicikelj, to je pri prijavi na tedensko naročnino, kjer mora uporabnik navesti elektronski naslov, PIN-kodo (geslo, ki si ga izbere sam) in podatke o kreditni kartici (številka, varnostna koda in datum veljavnosti), ki jih sicer mora navesti tudi pri treh možnostih letne naročnine, pa ni ugotovil nepravilnosti.

Čeprav je mogoče pogodbo pri letnih naročninah izvajati tudi brez podatkov o imenu in priimku ter datumu rojstva, sta podatka potrebna zaradi osnovne identifikacije posameznika, ugotavlja Pavšič; storitev lahko namreč uporabljajo samo starejši od 14 let. Naslov, PIN-kodo, številko plačilnega računa (IBAN) in identifikacijsko oznako pa je treba navesti, ker jih ponudnik storitve potrebuje za izvedbo direktne obremenitve.

Pooblaščenec tudi ugotavlja, da se uporaba storitve Bicikelj z letno naročnino lahko izvede samo s kartico urbana; pri tem pa Europlakat ne obdeluje nobenih podatkov na kartici, razen številke, ki je pomembna za identifikacijo.

Odločba določa, da mora Europlakat pri zbiranju osebnih podatkov ob prijavi na storitev Bicikelj jasno razmejiti med podatki, ki jih sme zbirati in mu jih morajo uporabniki obvezno posredovati, in tistimi, ki niso potrebni, torej se lahko uporabniki sami odločijo, ali jih bodo zaradi boljše in hitrejše komunikacije posredovali ali ne. Kot že rečeno, gre za podatke o spolu, domačem naslovu in številki mobilnega telefona.

Te podatke uporabljajo tudi na Dunaju, v Parizu, Bruslju ...

Namestnik direktorja Europlakata Boštjan Berčan pravi, da so odločbo informacijskega pooblaščenca dobili leto in pol po tistem, ko so se oglasili pri njih in so jim predstavili vse, kar jih je zanimalo. Pojasnjuje, da so isti podatki potrebni tudi pri prijavi za uporabo takšnih sistemov izposoje koles na Dunaju, v Parizu, Bruslju itd.

»V Ljubljani imamo sistem, ki so ga razvili pri družbi JCDecaux, in povsod, kjer je nameščen, je princip delovanja enak. To vključuje tudi način prijave in podatke, ki so za to potrebni.«

O potrebnosti navedbe telefonske številke meni, da je to v interesu uporabnikov koles, saj jih lahko ob težavah čim prej pokličejo. »Imeli smo že nekaj primerov, ko je uporabnik nepravilno vrnil kolo, zato sistem ni zaznal vračila. Po nekaj urah v sistemu dobimo opozorilo, da je določeno kolo v izposoji recimo že 12 ur, kar je nenavadno. Če imamo telefonsko številko uporabnika, ga lahko pokličemo in preverimo, kje je oddal kolo. Ko naši vzdrževalci nepravilno vrnjeno kolo najdejo, uporabniku spet aktiviramo uporabniški račun. Drugače pa bi veljalo, da je bilo kolo ukradeno in bi mu le izdali račun za znesek, predviden za takšne primere.«

Sicer pa v Europlakatu odločbo informacijskega pooblaščenca še proučujejo in iščejo rešitve. Pritožba na odločbo sicer ni mogoča, lahko pa sprožijo upravni spor z vložitvijo tožbe na upravno sodišče v 30 dneh po prejemu odločbe.

Pavšič je še pojasnil, da so jih že med inšpekcijskim postopkom opozorili, da je nabor obveznih osebnih podatkov preširok in naj ocenijo, katere obvezno potrebujejo in za katere bi uporabnikom dali možnost, da se sami odločijo, ali jih bodo posredovali.

Ker Europlakat nabora podatkov ni zmanjšal, je pooblaščenec izdal odločbo. Izvesti jo morajo do konca prihodnjega tedna oziroma začetka zadnjega tedna v decembru. Če je iz upravičenih razlogov do takrat ne morejo, pa lahko zaprosijo za podaljšanje roka, o čemer odloči pooblaščenec s sklepom.