Nezadovoljstvo, pomešano z upanjem, da bo bolje

Še eno poletje gradbenih del v mestnem središču. Gostince skrbi izpad dohodka, nezadovoljni tudi zaradi datuma obnove.

Objavljeno
04. junij 2014 17.42
Gradbišče
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana - V začetku tedna je občina na Cankarjevem nabrežju začela z obnovitvenimi deli. Po obnovi Brega, Novega trga, Petkovškovega nabrežja in Čopove ulice so torej na vrsto pršli gostinci s turistično najbolj priljubljenega nabrežja. Niso ravno zadovoljni, saj bo obnova potekala v zanje najbolj donosnem obdobju.

Tokrat so gostinci s Cankarjevega nabrežja tisti, ki se sprašujejo, zakaj je občina s pričetkom obnovitvenih čakala prav do začetka turistične sezone. Datum, ki sovpada s pričetkom visoke turistične seozne, se jim zdi nesmiseln tudi zato, ker gre za turistično enega najbolj priljubljenih nabrežij v mestu. Zoran Janković je na to odgovoril, da so do poletja čakali zato, ker se masa med tlakovci lahko suši le v toplejših mesecih, v uspeh turistične sezone pa ne dvomi, saj da ima mesto vsak mesec več turistov.

Povedal je še, da imajo z obnovami v poletnih mesecih že izkušnje in da tudi v preteklih letih, ko so obnavljali ostale predele mestnega središča, noben lokal ni bil zaprt več kot štiri dni.

Večinoma pozitivne izkušnje

Po izkušnje z obnovo pred njihovim pragom smo se odpravili na predele, kjer so se s tem soočali v preteklih letih. Gostinci na Petkovškovem nabrežju so se vsi po vrsti strinjali, da jim je obnova dolgoročno prinesla koristi in več prometa, da pa je bilo lansko poletje za njihov žep resnično neprijetno. Prav vsak od tistih, s katerimi smo govorili, pa je povedal, da je nabrežje zaživelo tudi po zaslugi Mesarskega mosta, ki je povezal Plečnikovo Tržnico in njihovo stran Ljubljanice.

Če strnemo njihove misli, so torej z rezultatom zadovoljni, z izpadom prometa, s katerim so se soočali prejšnje leto pa malo manj.

Podobnega mnenja so bili tudi gostinci na Bregu pri Ljubljanici, kjer jih je obnova doletela med prvimi. Nisha Vesna Dolinar iz indijske restavracije Namaste je tako povedala, da je bilo leto 2009 res težko in da so ga komaj preživeli, ampak da se je obrestovalo, saj imajo sedaj res lepo urejeno okolico. Pomagalo je tudi, da so ulico zaprli za promet in posadili nova drevesa, tako da, ko danes pogleda nazaj, v obnovi vidi le pozitivne posledice.

Izpad dohodka, ki jim ga je povzročila lanska obnova Novega trga, pa še danes čutijo v tamkajšnjem lokalu, kjer so pohvalali sodelovanje gradbincev, ki so prostor ob lokalu odpirali kolikor se je le dalo hitro, a poudarili, da je obnova prinesla tako dobre kot malo manj dobre posledice.

Na Novem trgu gre za specifično lokacijo, kamor zahajajo predvsem stalni gostje, tako da velikega navala novih gostov, kljub zaprtju parkirišča in obnovi tlakovcev še ni. Je pa, razmišljamo, morda tako tudi zato, ker (za zdaj?) Novi trg še ne živi zares.

Obnova na višku sezone

Na podobne izkušnje, kot jih imajo njihovi predhodniki, upajo tudi gostinci in trgovci na Cankarjevem nabrežju. Kljub temu pa je treba poudariti, da sta njihovi skrbi in bojazen morda malce bolj upravičeni, saj gre za specifično lokacijo, ki je zares polna predvsem ravno te tri prihajajoče mesece. Gre tudi za najbolj priljubljeno turistično točko ob reki, ki se zvečer močno napolni tako z domačimi kot s tujimi gosti.

Gostinci, s katerimi smo govorili, pozdravljajo boljše pogoje delovanja, ki so doleteli kolege na Petkovškovem nabrežju, a so si edini, da sta k temu pripomogla predvsem Mesarski most, ob petkih pa tudi Odprta kuhna, ki se dogaja na drugi strani Ljubljanice, in ne toliko sama prenova nabrežja.

Z datumom začetka obnove torej skoraj nihče ni zares zadovoljen, menijo namreč, da bi se tega lahko lotili vsaj kakšen mesec prej. Obnova bo potekala po delih, trenutno se gradbeni stroji nahajajo med Filipovim dvorcem in kavarno Maček. Tam naj bi delali tri tedne, potem se bodo pomikali dalje po nabrežju. Lokali in trgovine na območju, kjer se obnavlja, so zaprti in ne delujejo.

V času obnove občina ne bo zaračunavala uporabnine gostinskih vrtov.

Kako bo nabrežje videti?

Cankarjevo nabrežje bodo obnavljali do sredine avgusta, so obljubili na občini, župan pa zatrdil, da bo obnova zaključena že konec junija.

David Polutnik, vodja občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet je pojasnil, da bodo ohranili koncept ureditve nabrežja s tripartitnim tlakom: plošče iz umetnega kamna ob ograji, v lokih položene granitne in porfirne kocke v sredini ter porfirne plošče ob stavbah. Na Ribjem trgu bo ohranjen historični vzorec v rdečih porfirnih ploščah, ki bodo v osi trga obdelane v kanaliranem vzdolžnem vzorcu, tudi v pomoč slepim in slabovidnim.

Izvajalec del je podjetje KPL, ki je bilo izbrano na razpisu, cena obnove pa znaša 950 tisoč evrov brez DDV. Polutnik je sicer še povedal, da so oddali vlogo za kandidaturo za črpanje evropskih sredstev, a da na odločitev pristojnega ministrstva še čakajo. Če slednje tega ne bo odobrilo, bo mestna občina primankljaj zagotovila iz lastnih sredstev, je še dejal.