Nov medgeneracijski center

Na 240 kvadratnih metrih se bodo srečevale, družile in ustvarjale različne generacije.

Objavljeno
11. september 2013 18.03
20.2.2013 Ljubljana, Slovenija. Starejša gospa na tečaju za uporabo interneta in dela z računalniki.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Glavno mesto bo – poleg dnevnih centrov aktivnosti za starejše, ki napovedujejo krepitev medgeneracijskega sodelovanja – danes dobilo prvi medgeneracijski center. V stavbi nekdanjega Slovenijalesa na Dunajski cesti bo deloval pod imenom »Na Triglav spreminjat svet! Simbioza medgeneracijski center« .

Nastal je v sodelovanju z zavodom Ypsilon, projektom Simbioza in Zavarovalnico Triglav, s podporo še nekaterih podjetij. Slavnostno ga bodo odprli danes ob 17. uri na ploščadi pred stavbo nekdanjega Slovenijalesa, kjer bodo tudi predstavili svoje projekte. Starejši si bodo lahko v zdravstvenem kotičku izmerili krvni pritisk in krvni sladkor ter preizkusili masažni aparat za sprostitev. Mladim bo na voljo zaposlitveni kotiček, kjer se bodo lahko povezali v mentorski program Uči se od najboljših.

Medgeneracijski center bo deloval na 240 kvadratnih metrih, ima sejno sobo, dve učilnici, prostor za druženje, tam so tudi pisarne zavoda Ypsilon in projekta Simbioza. V njem se bodo srečevale, družile in ustvarjale različne generacije, ki si bodo lahko vse leto izmenjevale različna znanja s področij vseživljenjskega učenja, medgeneracijskega sodelovanja, solidarnosti in prostovoljstva.

Obiskovalci bodo imeli odprte roke, lahko se bodo učili igrati kitaro, izvajali bodo ustvarjalne delavnice, jezikovne tečaje, predstavljali potopisna predavanja ali organizirali računalniške aktivnosti. Lahko bodo tudi igrali družabne igre, karte ali šah.Ustanovitelji pravijo, da želijo postaviti model, ki bi ga skupaj z državo razširili po lokalnih skupnostih.

V Sloveniji pa deluje že kar nekaj podobnih centrov. V glavnem mestu so štirje Dnevni centri aktivnosti za starejše, ki delujejo v okviru Mestne zveze upokojencev Ljubljana (na Povšetovi 20 v Mostah, na Puhovi 6 za Bežigradom (BS3), na Gosposvetski 4 v centru in na Tržaški 37 na Viču), in tudi napovedujejo krepitev medgeneracijskega sodelovanja. V bližini glavnega mesta deluje Medgeneracijsko središče na Igu, zanj je dalo pobudo Društvo upokojencev Ig in Medgeneracijski center Komenda. Od lani deluje Medgeneracijski center Bistrica Domžale.

Slovenska filantropija je septembra 2009 odprla prvi medgeneracijski center v Sloveniji – Hišo Sadeži družbe v Murski Soboti, nato pa še v Vipavi. V letu 2010 je bil ustanovljen Medgeneracijski center Celje je bil ustanovljen, v Celju pa deluje tudi Socio – Regijski center medgeneracijskega druženja. Medgeneracijsko središče imajo tudi v Novem mestu, deluje v okviru humanitarnega centra območnega združenja Rdečega križa.