Novi najemnik Špice obljublja pestro dogajanje

Za gostinsko ponudbo bo skrbel Kaval Group, za kulturno ljubljanski vrtci, šole, upokojenci. Bo bogat program tudi uresničen?

Objavljeno
17. september 2014 18.07
Špica,Ljubljanica,Ljubljana Slovenija 14.05.2014
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Občina in podjetje Creans iz Črnuč bosta v kratkem le podpisala pogodbo­ za najem gostinskega vrta z baliniščem na Špici. Ker mora po njej novi najemnik postaviti gostinski paviljon v pol leta, je pričakovati, da bo začel delovati najkasneje prihodnjo pomlad.

Ljubljančanov, ki na najemnika Špice čakajo že od oktobra 2010, ko je bil objavljen prvi razpis, zdaj ne zanima le, kdo bo na 200 kvadratnih metrov zunanje nepokrite in tlakovane ploščadi postavil objekt z gostinskim pultom in senčniki ali tendami, skrbel za dobrih 94 kvadratnih metrov veliko balinišče ter toaletne prostore v servisnem objektu ob Gruberjevem prekopu, temveč tudi, kakšen bo njegov gostinski in kulturni program.

V boju z drugim ponudnikom (podjetjem NetFokus) pa odločilne vloge ni igral ponujeni program, saj je Creans zanj dobil manj točk kot nasprotni kandidat. Je pa zato minimalno prednost v točkovanju dobil s tem, da je  konec julija ponudil le 50 evrov višjo najemnino (1480 evrov) kot NetFokus.

Iz programskega dela ponudbe je razvidno, da si je podjetje Creans­ (direktor je Branko Jerovšek) pri pripravi gostinske ponudbe pomagalo z družbo Kaval Group. Ta ima v svoji gostinski verigi kar 17 enot (denimo restavraciji Strelec in Evergreen pa piceriji Kavalino in Favola, kavarno Art Caffe Tivoli), pri čemer je del te skupine tudi Creansova restavracija Element v Črnučah.

Pri oblikovanju izobraževalnih, kulturnih, zabavnih in športnih programov se je izbrani najemnik povezal z večino ljubljanskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol, domovi starejših občanov in društvi. Poseben dogovor ima še z bližnjim Biotehniškim izobraževalnim centrom (BIC), ki je s Špico povezan z brvjo prek Gruberjevega prekopa.

Z naštetimi bodo po pogodbi z občino, ki zahteva tudi organizacijo dopoldanskih, popoldanskih in večernih brezplačnih kulturnih, vzgojnih in animacijskih programov (najmanj trikrat na teden), pripravili ponudbo za vse generacije, kot je v Ljubljani še ni bilo ali pa je močno primanjkuje. Če bodo obljube iz programa uresničene, ob Ljubljanici tako ne bo le še eno gostišče na prostem (tam bo stal montažni gostinski objekt), temveč bo tam živahno ves teden.

Telovadba na prostem

Upokojenci, lahko pa tudi drugi, bodo na Špici imeli možnost jutranje telovadbe od ponedeljka do petka, vsak dan pa bo dopoldne in popoldne mogoče balinati. Od maja do oktobra bodo obiskovalci lahko igrali pikado in se pomerili v družabnih igrah (karte, tombola, šah, monopoli ...). Razen pozimi bodo v sodelovanju s Fakulteto za šport, Slovensko filantropijo, Združenjem za promocijo prostovoljstva ter domovi za upokojence izvedli več turnirjev v balinanju, pikadu, šahu, namiznem tenisu ...

Sredini dopoldnevi naj bi bili namenjeni medgeneracijskemu sodelovanju. To pomeni, da načrtujejo ustvarjalne delavnice za otroke iz vrtcev in šol ter upokojence (razne ročne spretnosti), razstave, delavnice o vrtičkarstvu v zabojnikih pod strokovnim vodstvom BIC, kuhanje »na sončno energijo« ... Četrtkovi popoldnevi bodo namenjeni predvsem mladini, odraslim in upokojencem, saj bodo prevladovale potopisne predstavitve. Na delavnicah bodo izdelovali še amulete, se seznanjali s slovenskimi jedmi mojstrov iz skupine Kaval Group in BIC. Mesečno bodo organizirali še svetovanja lastnikom psov in mačk.

Festivali piva

Petkovi dopoldnevi bodo predvsem v znamenju športnih aktivnosti na prostem, gledaliških, pevskih in drugih predstav otrok, šolarjev in dijakov, veliko bo delavnic naravovarstvenikov (seznanjanje s tujerodnimi vrstami, izdelava permakulturnega vrtička), nutricionistov (zdrava prehrana), vsak mesec bodo zbirali tudi odslužene mobitele.

Petkovi popoldnevi bodo namenjeni predstavitvam zgodovine Emone, raznih domačih in tujih jedi, kariernih poti (predstavili se bodo kuharski mojstri, hotelirji, glasbeniki, upokojenci, politiki ...). Zvečer bodo nastopali glasbeniki in plesalci ljubljanskih glasbenih in plesnih šol, ljubitelji piva pa bodo uživali na degustacijah oziroma festivalu Špicafest.

Ob sobotah dopoldne bodo imeli Zmajčkov festival z izdelavo zmajev in pravljičnimi uricami, slikarske kolonije na temo Špice v različnih letnih časih. Sobotni in nedeljski popoldnevi bodo namenjeni predvsem tematskim predavanjem, predstavitvam življenja ob Ljubljanici, prodaji knjig, sobotni večeri pa gledališkim večerom (impro liga, animacije študentov gostinstva in turizma, nastopi mladih neuveljavljenih gledališčnikov, filmskih ustvarjalcev) in branju v živo na stopnicah. Nedeljski večeri bodo posvečeni koncertom ne­uveljavljenih glasbenikov, fotografskim razstavam o Ljubljani, večerom koktajlov ...