O novem lastniku zdaj sodišče in upniki

Gradbena jama na Bavarskem dvoru: Kupec iz skupine VEK group, ki je v preteklosti sodelovala s Trimom.

Objavljeno
17. marec 2014 18.37
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Stečajni upravitelj podjetja S1 Bojan Klenovšek je dosegel dogovor z armenskim investitorjem o prodaji gradbene jame na Bavarskem dvoru, ki sameva že skoraj sedem let. Končno soglasje k poslu morajo dati še sodišče in upniki.

Klenovšek podrobnosti dogovora ni hotel komentirati, ker mora prej o postopku seznaniti sodišče; predlog za soglasje k prodaji zemljišča naj bi na pristojno sodišče dal včeraj. Povedal je le, da gre za slovensko podjetje. Če se bo sodišče strinjalo s prodajo, bodo morali o njej odločati še upniški odbor in drugi upniki, med njimi je tudi slaba banka.

Po naših informacijah je kupec zemljišča VEK evro, mednarodni arhitekturni biro, d. o. o., kar je za Delo potrdila njegova zastopnica Susanna Vermishyan: »Pogodbo smo podpisali in zdaj čakamo odgovor sodišča.« Družba je v lasti njenega očeta, Armenca Vaagna Vermishyana, ki je tudi lastnik ruskega podjetja VEK group. Vermishyanova ni hotela razkriti pogodbene vrednosti nakupa zemljišča, niti kaj nameravajo na njem zgraditi. »Ko bo postopek končan in bomo imeli pripravljene načrte, jih bomo predstavili,« je dejala.

Skupni projekti v Rusiji

VEK group združuje več kot deset podjetij, ki se ukvarjajo z različnimi področji – od arhitekture, gradnje, projektiranja in inženiringa do svetovanja, medijev in mode. V Sloveniji je bil VEK evro ustanovljen pred tremi leti, torej nekaj mesecev prej, preden je šlo podjetje S1 uradno v stečaj. V prvem letu delovanja je bil prokurist VEK evra Vuk Delević, ki je bil takrat področni vodja v družbi Trimo. To pa ni edina povezava med Trimom in VEK group. Med referencami Trima Investment tako najdemo stavbo Porscheja v Rusiji, pri kateri je Trimo sodeloval s svojim modelarnim fasadnim sistemom qbiss, v posel pa je bilo vključeno tudi arhitekturno podjetje VEK projekt, ki je del skupine VEK group. Drugo sodelovanje se nanaša na olimpijski Soči, kjer so Trimov sistem qbiss uporabili na potniškem terminalu tamkajšnjega pristanišča. Arhitekt terminala pa je bil prav Vaagn Vermishyan.

Dolgotrajen postopek

Prodaja gradbene jame se sicer vleče že skoraj dve leti. Prva dva poskusa, ko je bila cena najprej postavljena na 5,57 milijona evrov, nato pa znižana na 3,9 milijona, sta se končala brez interesentov. Lani je Klenovšek objavil poziv za oddajo neobvezujočih ponudb, na katerega se je javilo več kandidatov, toda le armenski investitor je nazadnje plačal sto tisoč evrov varščine. Pogajanja so trajala več mesecev in se prejšnji teden končala.

Za stolpnico, visoko okoli 70 metrov, je bilo že leta 2010 izdano gradbeno dovoljenje, lani jeseni pa je občina popravila podrobni prostorski načrt, ki po novem omogoča faznost gradnje. Investitor bo tako v prvi fazi lahko zgradil le podzemno garažo.