Ob rehabilitacijskem centru Soča kmalu nov park

MOL bo državni ustanovi dala v uporabo veliki parceli za parkirišče in park za paciente.

Objavljeno
11. november 2014 16.53
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča in MOL bosta v kratkem sklenila pogodbo, ki bo pomenila veliko pridobitev za to ustanovo. Z njo bo namreč v brezplačno uporabo dobila kar 8365 kvadratnih metrov veliki mestni parceli na severozahodni strani rehabilitacijskega centra.

Zemljišče, ki so ga do zdaj kot divje parkirišče uporabljali predvsem tamkaj zaposleno zdravstveno osebje in reševalci, občasno pa tudi obiskovalci in njihovi spremljevalci, bo po besedah direktorja Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča Roberta Cuglja dobilo povsem novo funkcijo. Dejal je, da se URI Soča in MOL že dlje časa dogovarjata o uporabi omenjenega zemljišča, zdaj pa naj bi ga z mestnim dovoljenjem začeli uporabljati tudi formalno.

Na manjšem delu zemljišča oziroma na 400 kvadratnih metrih bodo uredili približno 40 parkirnih prostorov za paciente, ki se vozijo na dnevne obravnave, na preostalem delu pa park z letno šolo hoje, v katerem bi pacienti preživljali prosti čas. S tem bi jim ponudili primeren zunanji prostor, kjer bi lahko dopolnjevali svoj proces rehabilitacije.

Vrednost projekta ocenjujejo na 100.000 evrov, ureditev parka in parkirišča pa bo v celoti plačal univerzitetni inštitut. Delo bodo izvajali postopoma, končno podobo pa naj bi park dobil do konca leta 2017.

Ker je površina velika, se postavlja tudi vprašanje, kako bo s plačevanjem nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Ali ga bo plačevala Soča ali pa ji bo to MOL kot javnemu državnemu zavodu nekako oprostila oziroma ga sploh ne zaračunavala, nam direktor ni konkretno povedal. Dejal je le, da vse formalnosti še niso dogovorjene in da bodo predmet pogodbe med MOL in URI Soča.

Zanemarjena okolica

Ob ogledu smo lahko opazili, da so območje urejanja že ogradili z novo žično ograjo ter odstranili nekaj manjših dreves in grmovja. Gledano širše pa bo na večjem območju med Kranjčevo ulico in stavbo POP TV na zahodni strani ter Soče na vzhodni kljub vsemu ostala precej neurejena džungla. Ob pasu zemljišč vzdolž Kranjčeve, ki so v lasti MOL, je videti le meter in več visoke plevele (tudi invazivnih vrst, kot sta zlata kanadska rozga in japonski dresnik), v notranjosti pa več »divjih« vrtičkov. Nekaj jih je na mestni zemlji, preostali pa tudi na nekaterih parcelah podjetja Medios, družbe za storitve v stečaju (v njeni lasti so tri z več kot 7000 kvadratnimi metri površine).

Če že ni pričakovati, da bo za zasebne površine poskrbelo podjetje v stečaju, pa bi jesensko akcijo čiščenja lahko izvedla vsaj občina. Navsezadnje je to območje v neposredni bližini Soče, Žal in lepo urejenega žalskega krožišča v podaljšku Štajerske ceste.