Ob Slovenski cesti bodo posadili 64 dreves

Objavljen razpis: Izbrani izvajalec bo moral gradbena dela končati v treh mesecih. Ocena stroškov: trije milijoni evrov. 

Objavljeno
10. julij 2014 21.22
Preureditev Slovenske ceste 1
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Občina je včeraj končno objavila javno naročilo za prenovo Slovenske ceste med Gosposvetsko cesto in Šubičevo ulico. Gre za stalno ureditev odseka, ki so ga za avtomobilski promet zaprli septembra lani. Takrat so odsek uredili le začasno, stalno ureditev pa napovedali za začetek letošnjega leta.

Kolikšna je ocenjena vrednost javnega naročila, niso razkrili. Po ocenah, danih v preteklosti, naj bi vse skupaj stalo tri milijone evrov. Občina ima v letošnjem rebalansu zagotovljenih 2,2 milijona, javno podjetje Vodovod-Kanalizacija pa še 280 tisočakov za obnovo vodovoda in kanalizacije.

Drevored ob Slovenski, drevesa tudi na ploščadi Ajdovščina

V prenovo Slovenske so vključene tudi ploščad Ajdovščina in ploščad pri Figovcu ter arkade ob Nami, Konzorciju in hotelu Slon. Kot je znano, je na vzhodni strani Slovenske predviden drevored. Sodeč po razpisu bodo posadili 64 dreves cercidifil oziroma katsura (Cercidiphyllum japonicum). Ob vsaditvi naj bi merila šest metrov, zrastejo sicer do desetih metrov višine. Za zaščito komunalne infrastrukture pred koreninami načrtujejo armiranobetonske stene, za zalivanje bodo vgrajene talne rešetke, piše v popisu del.

Drevesa bodo tudi na ploščadi Ajdovščina, kjer je predvidena saditev devetih ostrolistih javorjev. Postaviti nameravajo še klopi, stojala za kolesa in štiri pitnike in urediti taktilne oznake za slepe. Semaforji na križiščih z Gosposvetsko in Šubičevo naj bi ostali, ob Nami pa ne več.



Občina ponudbe zbira do konca julija. Po preučitvi ponudb bodo s kandidati, ki bodo izpolnjevali pogoje, izvedli pogajanja. Ponudniki bodo morali med drugim dokazati, da so v zadnjih petih letih izvedli vsaj dva istovrstna posla v vrednosti najmanj 1,5 milijona evrov. Edino merilo pri izbiri bo najnižja cena. Izbrani izvajalec bo moral dela končati v treh mesecih. Na MOL so tako skrajšali predvideni čas obnove, saj so še pred nekaj tedni napovedovali, da bo trajala štiri mesece. Če ne bo zapletov z izbiro izvajalca in se bo obnova začela septembra, bi bil ta del Slovenske torej lahko urejen še letos.