Občina ne razkrije, kam potujejo njeni predstavniki

Službene poti v tujino: sedemtedenski molk oddelka za odnose z javnostmi o potovanjih funkcionarjev MOL

Objavljeno
02. oktober 2014 18.23
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Občina bo v iztekajočem se mandatu za službena potovanja svojih uslužbencev porabila dobrega pol milijona evrov. Kam so potovali najvišji predstavniki MOL, katerih dogodkov so se udeleževali, so njihove mednarodne dejavnosti prinesle kakšne rezultate? Odgovorov na ta vprašanja ni, saj nam na občini podatkov nočejo razkriti.

Na mestno občino smo že avgusta naslovili vprašanja o proračunskih izdatkih za službena potovanja funkcionarjev MOL in zaposlenih v mestni upravi od leta 2007 ter prosili za seznam službenih poti v zadnjem mandatu s podatki o kraju, trajanju, namenu, udeležencih, skupnih stroških ter posameznih stroških za prevoz, dnevnice in nastanitev. Na vprašanja, poslana 7. avgusta, so nam na občini odgovorili, da teh podatkov ne vodijo sistematično in da bi njihova priprava zahtevala ogromno časa.

Brez odgovorov od avgusta

Zato smo svoje povpraševanje omejili zgolj na skupne stroške vseh potovanj po letih, kot jih vodijo v proračunu, ter na seznam službenih poti v tujino za pretekla štiri leta samo za župana, podžupane in mestne svetnike. Za vsako od omenjenih potovanj smo prosili zgolj za informacijo o kraju, trajanju in namenu. Zanimalo nas je še, kolikšni so bili v mandatu 2010–2014 stroški potovanj za svetniške skupine, katera potovanja v tujino še načrtujejo do konca tega leta ter ali so v zadnjem času glede potovanj funkcionarjev in uslužbencev MOL sprejeli kakšne varčevalne ukrepe oziroma nova pravila. Na vprašanja po več kot sedmih tednih nismo dobili nobenega odgovora. Tudi ko smo prejšnji teden ponovno poizvedeli, ali nam sploh nameravajo odgovoriti, ni bilo nobenega odziva.

V letošnjem proračunu ima občina pri postavki izdatki za službena potovanja zagotovljenih 135 tisoč evrov. V preteklih dveh letih je vsakič porabila dobrih 120 tisočakov, leta 2011 pa dobrih 140 tisoč. Izdatki v tem mandatu bodo tako nekoliko manjši kot v prejšnjem, ko so bili ti stroški visoki predvsem v letih 2008 in 2009, saj so dosegli skoraj 200 tisoč evrov. Treba je zapisati, da izdatki za službena potovanja ne sodijo med večje izdatke občinske blagajne. Stroškov za blago in storitve, kamor na MOL prištevajo tudi stroške službenih poti, je bilo lani namreč kar za 23 milijonov. Kljub vsemu pa bi bilo zanimivo videti pregled, kam vse potujejo občinski predstavniki, katera potovanja so nujna in katera ne in predvsem, ali ta potovanja dajo kakšne rezultate.

Ta teden v Italijo, Avstrijo in na Dansko

Lani je na primer precej prahu dvignilo potovanje župana Zorana Jankovića v Azerbajdžan (tja sta se sočasno odpravila tudi obrambni in gospodarski minister). Po vrnitvi iz Bakuja je optimistično napovedal, da še isto leto pričakuje azerbajdžanske investitorje v Ljubljani. Nemalo začudenja je konec lanskega leta povzročil tudi dvakratni obisk Londona. Potem ko se osemčlanski delegaciji v prvem poskusu ni uspelo srečati s tamkajšnjim županom – uradno zaradi »logističnih zapletov«, neuradno pa so predstavniki Ljubljane zamudili na srečanje – je župan dva tedna kasneje z dvema spremljevalkama še enkrat odšel v britansko prestolnico in se takrat z Borisom Johnsonom le sestal.

Kot je razbrati iz občasnih objav na spletnih straneh občine, potovanj v tujino sicer ni malo. Ta teden sta se na primer mestna svetnica Eva Strmljan Kreslin (LZJ) in vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič udeležili mednarodne konference Otrok v mestu v Odensu na Danskem. Podžupanja Tjaša Ficko je sodelovala na konferenci evropskih mest in regij na Dunaju, mestna svetnica Nives Cesar (LZJ) se je na povabilo rimskega župana udeležila srečanja županov prestolnic EU v Rimu, v Benetke pa sta na forum Eurocities mobility odpotovala podžupan Janez Koželj in mestni svetnik Sašo Rink (LZJ).