Občinarji obiskali vse strani sveta

Službene poti predstavnikov MOL: Med svetniki potovali skoraj izključno člani Liste Zorana Jankovića.

Objavljeno
16. oktober 2014 14.10
Zaključna 36 seja mestnega sveta Mol. V Ljubljani 7.7.2014
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Po volitvah in po posredovanju informacijskega pooblaščenca so nam z občine vendarle poslali podatke o tem, kam so v minulem mandatu potovali najvišji predstavniki občine, za katere smo zaprosili že na začetku avgusta.

Pri mestni upravi ne vodijo sistematično podatkov o službenih poteh vseh zaposlenih na občini in o tem, koliko posamezna pot stane. Zato so nam posredovali podatke, kolikšni so bili stroški vseh potovanj ter kam so v preteklem mandatu potovali najvišji predstavniki MOL, torej župan in podžupani, in izvoljeni predstavniki občine. Iz stroškov po posameznih letih je razvidno, da so na občini precej zmanjšali izdatke za potovanja po Sloveniji, največji del pa so prevozni stroški za potovanja v tujino.

Na odseku mestne uprave za mednarodne odnose in protokol pravijo, da se službenih poti udeležujejo, če ocenijo, da »sta izmenjava dobrih praks in aktivno učenje med mesti pomembna za nadaljnji razvoj mesta, da prispevata k promociji in pomenita dodano vrednost za mesto«. Kot dodajajo, delovne sestanke, če je mogoče, nadomeščajo s telefonskimi konferencami ali običajnimi komunikacijskimi kanali, da pa se »zaradi številnih dosežkov in nagrad, prejetih v zadnjih letih, zanimanje za predstavitev naših ukrepov, ki so pripomogli k izboljšanju kakovosti življenja, tako doma kot v tujini povečuje«.

Župan, podžupani in svetniki so se v minulih štirih letih odpravili na slabih sto poti v tujino. Večinoma so bili to obiski različnih srečanj, dogodkov in konferenc po Evropi, nekajkrat pa so potovali tudi na druge celine, na primer leta 2011 v Tel Aviv, na srečanje s tamkajšnjim županom in izraelskim zunanjim ministrom (poleg župana so bili v delegaciji Tjaša Ficko, Aleš Čerin, Roman Jakič in Janko Möderndorfer), ali pa leta 2012 na Kitajsko, na mednarodno konferenco in konvencijo prijateljskih mest v Chengduju, kamor se je podala svetnica LZJ Nives Cesar. V Chongqing se je lani na srečanje voditeljev lokalnih skupnosti Kitajske, srednje in vzhodne Evrope odpravil svetnik LZJ Mitja Meršol, ki je istega leta skupaj z Zoranom Jankovićem obiskal tudi azerbajdžansko glavno mesto Baku.

Navezovanje stikov

Letos je delegacija MOL dvakrat potovala zunaj Evrope. Januarja sta Janković in podžupanja Fickova v Združenih arabskih emiratih navezovala stike z mestoma Dubaj in Fudžajra, septembra pa je Nives Cesar predstavljala občino na forumu Civitas v Casablanci.

Med potovanji po Evropi velja opozoriti na tridnevni obisk Londona podžupana Janeza Koželja, ki si je leta 2011 tam ogledal zavetišča za zapuščene živali. Znano je, da občina namerava prenoviti Gmajnice, vendar za to za zdaj ni našla denarja. Zanimiv je tudi obisk Vodic na Hrvaškem, kjer je župan oktobra lani predaval na poslovnem srečanju društva Smart angels, ki naj bi ga usmerjal Miloš Čirič.

Podatki kažejo, da so proračunska sredstva za potovanja v tujino uporabljali skoraj izključno predstavniki vodilne LZJ, medtem ko so bili drugi svetniki pri tej dejavnosti precej bolj skromni.