Občine po svoj delež dobička javnih podjetij

Javni holding Ljubljana prenaša del dobičkov na sedem občin lastnic. Nove cene Snage, ki zagotavlja, da bodo spremembe za uporabnike minimalne

Objavljeno
25. november 2015 21.30
Snaga
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Po začetku obratovanja Rcera bodo od začetka prihodnjega leta veljale nekoliko višje cene za storitve ravnanja z odpadki. Na Snagi zagotavljajo, da bodo spremembe za gospodinjstva minimalne.

Svet ustanoviteljev Javnega holdinga Ljubljana (JHL) je včeraj obravnaval izračun povprečne predračunske cene storitev gospodarske javne službe ravnanja z odpadki za obračunsko obdobje 2016–2017, ki ga je pripravila Snaga. Kot so zapisali, bo to dvoletno obdobje specifično zaradi začetka obratovanja regijskega centra za ravnanje z odpadki, ki bo z januarjem začel postopoma sprejemati odpadke občin pristopnic (skupaj jih je 37). Nove predračunske cene ravnanja z odpadki so nekoliko višje od veljavnih, a strošek na gospodinjstvo se bo spremenil le mininalno: kot so izračunali na Snagi, bodo gospodinjstva od januarja plačevala od odstotka manj do 2,7 odstotka več kot doslej. »Na minimalno povišanje oziroma v nekaterih primerih celo znižanje stroška ravnanja z odpadki vpliva znatno boljša snovna izraba odpadkov: po obdelavi v objektih in napravah Rcera Ljubljana bo na odlagališče Barje odloženih le 4,9 odstotka preostanka odpadkov,« so zapisali v Snagi, ki jo vodi Janko Kramžar.

Navajajo primer izračuna, po katerem večstanovanjska stavba z 202 gospodinjstvoma plačuje 1416 evrov (ali 7,01 evra na gospodinjstvo), od januarja naprej pa bodo plačevali 1451 evrov na stavbo ali 7,18 evra na stanovanje. Za stanovanjsko hišo s 120-litrskim zabojnikom je izračun ugodnejši: strošek do konca leta naj bi bil 11,07 evrov, po novem letu pa 10,96 evra.

V minusu le LPP

Družbeniki so se včeraj seznanili tudi z devetmesečnim poslovanjem JHL in družb v skupini. Še naprej je v negativnih številkah LPP, ki je imel konec septembra 1,86 milijona evrov izgube, medtem ko druge poslujejo pozitivno. Vo-Ka je imela 345 tisočakov presežka, Snaga 405 tisočakov, JHL 2,37 milijona, Energetika pa 4,48 milijona (kar je sicer dobra dva milijona manj kot ob polletju). Čisti dobiček Energetike iz preteklih let v znesku 2,2 milijona evrov bodo prenesli na JHL, so odločili na včerajšnji skupščini.

Dobiček Energetike na JHL, od tam na občine za LPP

Pozitivno poslovanje se bo kmalu poznalo tudi na računih občin, saj so družbeniki soglasno sprejeli sklep, da na občine lastnice sorazmerno z višino poslovnih deležev prenesejo 897.000 evrov čistega dobička JHL iz preteklih let in del predvidenega bilančnega dobička iz leta 2015 v višini 1,3 milijona. Skupaj natančno 2,2 milijona evrov, kar je enako znesku prenesenega dobička Energetike. To se bo seveda najbolj poznalo na računu ljubljanske občine, ki ima v JHL 87,32-odstotni delež (družbeniki so še občine Medvode, Brezovica, Dobrova - Polhov Gradec, Škofljica, Dol pri Ljubljani in Horjul). Njen proračun si bo tako opomogel za 1,92 milijona evrov.

»Prerazporeditev sredstev je narejena z namenom stabilnejšega poslovanja celotnega sistema in realizacije že sprejetega sklepa skupščine JHL, s katerim so se občine družbenice zavezale, da javnemu podjetju LPP zagotovijo plačilo dodatnega nadomestila za izvajanje gospodarske javne službe linijskega prevoza potnikov,« so zapisali v obvestilu za javnost. Kot je znano, bo MOL letos za LPP namenila dodatnega 1,5 milijona evrov subvencije. Kaže, da bodo ta denar lahko zagotovili kar s prenosom dobička JHL (oziroma posredno Energetike Ljubljana).