Obljubljeni materinski dom v zraku

Stara hiša na Jarški, kjer bi morali graditi nov materinski dom, še kar stoji.

Objavljeno
09. oktober 2012 18.26
Slovenija, Ljubljana, 18.Januar2012, Materinski dom na Jarški ulici. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Stara hiša na Jarški cesti, ki bi jo morali podreti že decembra lani in začeti graditi nov materinski dom, še stoji. Na ministrstvu napovedujejo gradnjo v prihodnjem letu. Materinski dom na začasni lokaciji na Celovški pa ima neprilagojene prostore.

Takšno je trenutno stanje v zgodbi, v kateri je mestna občina z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve zamenjala staro hišo na Jarški cesti 23 za hišo, namensko zgrajeno za materinski dom, v Karunovi ulici, kjer sta zdaj dva oddelka vrtca Trnovo.

Neprilagojeni prostori na nadomestni lokaciji

Mame z otroki so novembra lani preselili na nadomestno lokacijo na Celovški cesti in jim obljubili, da se bodo v novozgrajeni materinski dom lahko vselile do konca leta 2013. V edinem materinskem domu v Ljubljani, ustanovljenem leta 1994, je trenutno šest mater in devet otrok. Na vselitev čaka še sedma mama z dvema otrokoma, ki pa je ne morejo namestiti, ker je edina prazna soba premajhna in vanjo ne morejo postaviti postelje za šoloobveznega otroka, je povedala vodja programa doma Tina Sterle Novak. Dom je sicer namenjen mamicam z otroki do 14. leta in nosečnicam, ki so se znašle v trenutni ali dalj časa trajajoči socialni stiski.

Program sofinancirata ministrstvo in občina, vendar tega denarja ni dovolj niti za najemnino; plačujejo profitno najemnino 3000 evrov na mesec. Sterle Novakova dodaja, da so hvaležni za vsako donacijo, ki pa jih je v teh časih čedalje manj. Upajo, da se bodo lahko čim prej preselili v nove, materinskemu domu prilagojene prostore.

Na ministrstvu so sprva napovedali, da bo gradnja nove hiše na Jarški cesti, ki bo stala pol milijona evrov, stekla konec tega leta. Na vprašanje, kdaj bodo porušili staro hišo, kar bo stalo 108.000 evrov, pa so odgovorili, da so vlogo za rušenje ponovno oddali na ljubljansko upravno enoto, ko so prejeli vlogo za vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo: »Takoj ko bomo dobili dovoljenje, se bomo lotili rušenja. Gradnja nove hiše je še vedno predvidena v prihodnjem letu.«

Še brez gradbenih dovoljenj

Na upravni enoti potrjujejo, da je ministrstvo 21. septembra vložilo zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja za odstranitev stare hiše, vendar je bila nepopolna, zato so investitorjevega pooblaščenca 1. oktobra pozvali, naj pomanjkljivosti odpravi. Zahteve za gradbeno dovoljenje pa še niso prejeli.

Pred gradnjo mora biti dokončno potrjena tudi klasifikacija objekta, ki ne bo več stanovanjski, ampak stanovanjski za posebne potrebe, za kar je treba spremeniti občinski prostorski načrt (OPN). Na mestnem oddelku za urejanje prostora pojasnjujejo, da je postopek sprememb in dopolnitev OPN v sklepni fazi, ko pridobivajo mnenja nosilcev urejanja prostora. Potem mora spremembe potrditi še mestni svet. Predvidoma bo to narejeno do konca leta.