Protipoplavni načrti za Ljubljano le na papirju

Čeprav so na vladi lani sklenili, da bodo ukrepe izvajali med letoma 2014 in 2020, so to do danes še ni zgodilo.

Objavljeno
22. oktober 2014 13.46
poplave
J. P., Mo. Z., Ljubljana
J. P., Mo. Z., Ljubljana

Ljubljana − Štiri leta po hudih poplavah, ki so septembra zajele glavno mesto, so se danes njegovi prebivalci ponekod zbudili z vodo na dvorišču in v kleteh. Po nočnem neurju je jugozahodni del Ljubljane v jutranjih urah dosegel poplavni val s polhograjskega hribovja. Vode Glinščice, Gradaščice in Malega grabna so zalile nekatera območja predvsem v zgornjem delu Viča in Rožne doline.

Čeprav je župan Zoran Janković tako lani kot letos večkrat ponovil, da so v Ljubljani izvedli obsežne akcije čiščenja strug vseh potokov, ki so poplavljali leta 2010, pa ukrepi, kot kaže, niso bili zadostni. Do danes še niso izpeljali nobenega pomembnejšega ukrepa iz načrtovanega državnega prostorskega načrta za zagotavljanje poplavne varnosti jugozahodnega dela Ljubljane in naselij v občini Dobrova - Polhov Gradec.

Kot smo že poročali pred dvema letoma, je bilo načrtovano, da bi vlada julija 2013 sprejela ta državni prostorski načrt in zagotovila približno 35 milijonov evrov za njegovo izvajanje. Čeprav so govorili, da bodo ukrepe izvajali med letoma 2014 in 2020, so ti do danes še vedno le črka na papirju.

Osnovni kamen spotike in glavna rešitev za glavno mesto namreč ostaja zadrževalnik Razori in z njim povezana gradnja visokih protipoplavnih nasipov (s kar 81.000 kubičnimi metri prostornine), ki mu ostro nasprotujejo v sosednji občini Dobrova - Polhov Gradec. Nič manj pa niso pomembni tudi drugi načrti v Ljubljani. Nujno bi bilo treba razširiti in ponekod tudi poglobiti struge Gradaščice, Mliniščice, Malega grabna in drugih manjših potokov ali razbremenilnih kanalov.

Ministrica: Kriva je količina padavin

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je po pisanju STA danes na vprašanje, ali lahko zagotovi, da bo ministrstvo na področju urejanja vodotokov kaj ukrenilo, da se težave s poplavami ne bi ponavljale, odgovorila, da je bila tokrat v Ljubljani težava v tem, da je ponoči padla količina padavin, ki predstavlja stoletne vode. Ob tem je poudarila odgovornost vseh občin do težavnih vodotokov pri sprejemanju občinskih prostorskih načrtov in ukrepov, potrebnih za zmanjšanje možnosti poplav.