Od ostrig iz akvarija do domačih burgerjev

Slonova restavracija za petičneže, Pop's Place za ljubitelje piva in burgerjev, Chuty's za privržence azijske hrane

Objavljeno
04. december 2015 10.42
Restavracija Chutys Heart of Asia ma Slovenski 19 03.12.2015 [Ljubljana,restavracije,Chutys]
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – V ljubljanski gostinski ponudbi je zadnje dni precej novega. Hotel Slon je odprl novo restavracijo v Nazorjevi ulici, na Slovenski 19 smo dobili restavracijo z azijsko hrano Chuty's, na Cankarjevem nabrežju pa lokal z burgerji. Je pa že nekaj časa prazna gostilna Figovec. Pretekli mesec se je iz nje odselil najemnik z indijsko hrano Curry Life.

Že nekaj dni je v Nazorjevi ulici odprta restavracija Slon 1552, ki je kot del hotela odprta vsak dan od 11. do 23. ure. Direktor Gregor Jamnik je povedal, da se je načrt prenove dela hotela v novo restavracijo nekoliko zavlekel predvsem zaradi pridobivanja dovoljenj. Poleg tega so imeli nekaj logističnih težav zaradi prenove drugih delov hotela in fasade. Ta je potekala med rekonstrukcijo Slovenske, kar pomeni, da so imeli gradbišča tako znotraj hotela kot okoli njega.

Nova restavracija je nekaj posebnega že zaradi arhitekture, prav tako zaradi gostinske ponudbe. Mize in stoli so razporejeni tako, da gostom omogočajo tako hitra kosila za gostinskim pultom v osrednjem delu kot daljša kosila in večerje za mizami na odprtem ali v separejskem delu. Na sredini je kuhinja, tako da gostje lahko vidijo delo kuharja za stekleno pregrado. Prostori so sicer sodobno opremljeni, krasijo pa jih stare fotografije, originalni meni iz 19. stoletja in recepti iz leta 1852.

Po omenjenih receptih ponujajo počasi pečeno svinjsko kračo z dušenim kislim zeljem in matevžem ter volovski rep, dušen v rdečem vinu, skupaj s praženim krompirjem. Sicer pa je glavni poudarek na zorjenih govejih zrezkih slovenskih lokalnih dobaviteljev, divjih jadranskih ribah in ljubljanskih posebnostih, kot sta šmarnogorski ričet ali domač štrukelj s svežim pehtranom. Ali pa tatarski biftek Slon, ki ga pripravljajo sami. Med 75 vini izstopa to, da jih kar 19 točijo tudi na kozarec.

Jamnik je dejal, da so z novo restavracijo poskušali oživiti precej degradirano in premalo obiskano Nazorjevo ulico. In omenil, da so že pred mesecem zaprli lokal Art Cafe, saj najemnik ni plačeval najemnine. Kakšna bo njegova usoda, direktor ni hotel govoriti, kajti najverjetneje jih še ta mesec čaka zasteklitev arkad ob Slovenski cesti. S tem bodo pridobili 200 kvadratnih metrov novih površin za večjo recepcijo in kavarno Zvezda (doslej slaščičarno). Ker so stekla že kupili, na arkadah pa pripravili potrebno kovinsko konstrukcijo, Jamnik pričakuje, da bodo delo končali v enem mesecu. Nova bo tudi osvetlitev nad preurejenim nadstreškom, povsem bodo spremenili glavni vhod, v križišču Slovenske s Čopovo pa odprli nov stranski vhod. Ta bo vodil v preurejene prostore hotela, kjer bodo v začetku prihodnjega leta odprli lokal s trgovsko in gostinsko dejavnostjo.

Nov lokal ob Ljubljanici

Na Cankarjevem nabrežju 3 so podjetniki Svetozar in Sebastjan Raspopović ter Greg Yurkovich pred dnevi odprli gostinski lokal z burgerji Pop's Place. Kot je dejal Yurkovich, so manjši lokal za 35 do 40 ljudi od občine dobili v najem za 20 let.

Ker je novi najemnik precej časa preživel v Ameriki, se je odločil, da bo v sodelovanju z omenjenima gostincema (znana po gostilni As v Knafljevem prehodu) uredil lokal, v katerem bo zaradi posebne postavitve miz in kuhinje vsak gost dobil občutek, kot da jé in pije doma in da se vsi med seboj poznajo. Zato je v osrednjem delu postavil le eno veliko mizo s stoli, na katere pač sedeš tam, kjer ni zasedeno. Nekaj jih je tudi ob gostinskem pultu, za katerim se začne odprta kuhinja. Ločeni in manjši sta le dve mizi. V gneči, ki jo dopolnjujejo natakarji, res dobiš občutek, kot da so del ene velike družbe. Ta se bo sicer zmanjšala, ko bo mogoče pred lokalom in vse do ograje ob Ljubljanici postaviti še gostinski vrt.

Sicer pa Yurkovich ne ponuja klasičnih ameriških burgerjev, temveč je njihova glavna sestavina govedina slovenskih pašnih krav. Zato je cena nekajkrat višja kot v lokalih s hitro prehrano. Poleg tega vsak dan od 12. do 24. ure ponujajo še dolgo pečena svinjska rebrca, dvakrat pečene perutničke po ameriških receptih ter več deset vrst običajnih in butičnih piv z vsega sveta.

Restavracija pod arkadami

Pod arkadami pri uršulinski cerkvi so ta teden odprli restavracijo z azijsko hrano Chuty's Heart of Asia. Katja Prosen je povedala, da pravzaprav ne gre za novo restavracijo, temveč za že znano, ki pa je prej delala v precej manjšem lokalu in imela ustrezno skromnejšo ponudbo. Na novi lokaciji imajo prostora za približno 70 gostov, pri čemer je posebno to, da je razen ob nedeljah (takrat le do 20. ure) lokal odprt vse do ene zjutraj, medtem ko hrano strežejo do polnoči. Druga posebnost sta azijska kuharja, ki pred očmi gostov pripravljata hrano (tigraste kozice, razne rake, azijske juhe, solate, ribe in sladice), tretja pa velik akvarij s svežimi jastogi in ostrigami.

Figovec sameva

Slabša novica je, da v gostilni Figovec ni več indijske restavracije Curry Life, ki se je preselila v hotel Park na Taboru. Dela vsak dan od 15. do 22. ure, razen ob nedeljah, ko je zaprta (zaradi dopustov osebja bo zaprta tudi ves januar). Novi najemnik Figovca še ni znan.