Jankovićevi svetniki odstopajo eden za drugim

Podpredsednik občini očita zadrževanje in prikrojevanje informacij. Kot četrtna svetnika odstopila še dva člana LZJ.

Objavljeno
10. april 2017 18.25
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek

Ljubljana – Projekt zbirnega centra Stanežiče je odnesel že celotno vodstvo ČS Šentvid, kot svetnika pa sta včeraj odstopila še dva člana iz Liste Zorana Jankovića (LZJ).

Potem ko je prejšnji teden svet ČS Šentvid podprl zahteve civilne iniciative, ki nasprotuje izgradnji centra, in je po seji odstopil predsednika četrtnega sveta Damijana Volavška (LZJ), je konec prejšnjega tedna odstopno izjavo dal še podpredsednik sveta ČS Alojz Hitij (SMC).

Če je Volavšek »neodzivnost organov MOL« navedel le kot enega od razlogov za svoj odstop, je Hitij tega v celoti pripisal delovanju občine in z njo povezanih struktur. Kot je zapisal v odstopni izjavi, mu je učinkovito odpravljanje funkcije onemogočeno s strani organov MOL, mestnih služb in javnih podjetij (Snage) »s kršenjem pravice do podrobnega in popolnega obveščanja v realnem roku z eklatantnim zadrževanjem, prikrojevanjem in doziranjem količine informacij, kakor je ustrezala predlagateljem izvedbenega načrta TUS MOL 2014-2020«. Hitij za razliko od Volavška ostaja član sveta.

Osebni razlogi odnesli še dva člana LZJ

Je pa ta včeraj ostal še brez dveh Jankovićevih svetnikov. Aleš Perčič, ki sicer dela v golf centru Stanežiče, ki spada pod okrilje zavoda Šport Ljubljana in je že v sredo na zboru občanov dejal, da zaradi tega ne bo kaj dosti govoril, nam je dejal, da je odstopil iz osebnih razlogov: »Tu kjer delam, sem tako zaposlen, da ne morem opravljati funkcije, kot bi jo moral.« Odstopila je tudi Mateja Brus, ki pa odločitve ni hotela pojasnjevati.

Svet ČS tako ostaja brez vodstva in dveh članov. Uradnih pojasnil MOL, kakšni bodo nadaljnji postopki, še nismo dobili, načeloma pa je podobno kot pri članih mestnega sveta, ko na izpraznjeno mesto mestna volilna komisija imenuje nadomestnega člana. Mesto pripada prvemu na listi, ki je člana izgubila, v primeru LZJ je to Urša Sofranič, sledita ji Jure Vidmar in Natali Gregorin. Seveda morajo z novo funkcijo soglašati.

Zapolnjeni svet bo moral izvoliti novo vodstvo. Glede na pisano sestavo šentviškega sveta in dejstvo, da je razlog za upor in odstope projekt aktualne mestne oblasti, torej zbirni center Stanežiče, je vprašanje, ali bo to znova predstavnik LZJ. Ta ima v svetu pet mest, po tri predstavnike imata SMC in SDS, dva Lista za Šentvid, po enega pa NSi in ZL.