Za odškodnine Pomurcem manjka 3,5 milijona evrov

Prebivalci ob cesti Lendava-Maribor od vlade pričakovali 4,5 milijona, doslej dobili slab milijon evrov.

Objavljeno
14. september 2012 19.20
Posodobljeno
15. september 2012 09.00
Tovornjaki, ki prehajajo mejo v Dolgi vasi, so velika okoljska obremenitev
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota

Murska Sobota - Direkcija RS za ceste (DRSC) bo prebivalcem ob cesti G 1-3 med Lendavo in Mariborom znova začela izplačevati odškodnine za škodo, ki so jim jo povzročili tovornjaki. Na podlagi pravnomočnih sodnih in zunajsodnih poravnav bo 68 oškodovancem te dni v celoti nakazala 983.352 evrov.

Ker so izplačila zamujala, so oškodovanci del zneska dobili na podlagi izterjave pravnomočnih in zapadlih poravnav, je za Delo potrdil direktor Gregor Ficko. Pravi, da ima DRSC nalogo finančno uresničiti pravnomočne sodne odločbe in poravnave.

Od leta 2009 do konca lanskega leta je direkcija oškodovancem izplačala 8,1 milijona evrov odškodnin, največ leta 2009 - 4,6 milijona evrov, v naslednjih dveh letih pa bistveno manj: 1,76 in 1,70 milijona evrov. Za plačilo 312 pravnomočnih odškodninskih zahtevkov bi skupaj s stroški zdaj potrebovala 4,5 milijona evrov. Zato je ministrstvu za infrastrukturo posredovala pet predlogov za sprejetje sklepa vlade za pridobitev dodatnih 4,5 milijona evrov iz tekoče proračunske rezerve. Direkcija je imela namreč v proračunu za letos za izplačilo odškodnin za nematerialno škodo zagotovljenih 150.000 evrov, kar je zadostovalo za osem pravnomočnih zahtevkov, za prihodnje leto pa ima za ta namen predvideno enako vsoto.

Vlada je doslej ugodno rešila zahtevek v višini 983 tisočakov, s katerimi bo DRSC te dni poravnala 68 pravnomočnih odškodninskih zahtevkov. Kdaj bo vlada odločala o še štirih zahtevkih, na direkciji ne vedo.

Po besedah odvetnika Silva Belca, ki zastopa večino od 2500 oškodovancev, se je država vseh sedem let pravdanja prizadevala, da bi se izognila plačilu odškodnin. Kljub dvakratni razsodbi vrhovnega sodišča, da so prebivalci do njih upravičeni, se je državno tožilstvo na odločitve sodišč pritoževalo. Med drugim je poskušalo dokazati, da so oškodovanci tožbe vložili prepozno.

Belec je potrdil, da so zadnja redna izplačila odškodnin dosegli z nekaj izvršbami pravnomočnih in zapadlih sodnih in zunajsodnih poravnav. Vlada mora potrditi še 30 poravnav za plačilo odškodnine. Po njegovem so oškodovanci pričakovali, da jim bo država plačala za 17 milijonov evrov odškodnin, vendar so z dosedanjimi sodbami in poravnavami zadovoljni; skupaj jim bodo predvidoma izplačali 14 milijonov evrov odškodnin.