Okusi Ljubljane: od žabjih krakov do letečih žgancev

V Mesecu ljubljanskih jedi bosta na voljo degustacijski meni in dnevna ponudba. V Bruslju sta bili najbolj priljubljeni kranjska klobasa in potica.

Objavljeno
03. oktober 2014 19.34
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Žabji kraki, leteči žganci, jedi na žlico, slani in sladki štruklji, medena potica in pehtranove palačinke, to je le nekaj jedi, del blagovne znamke Okusi Ljubljane, ki je zaživela junija. Okušati jih bo mogoče tudi na Mesecu ljubljanskih jedi.

Prireditev bo potekala v D125 na Dunajski cesti 125, v nekdanjih prostorih Merkurja, in sicer od ponedeljka, 6. oktobra, do 6. novembra. Sočasno bo v prostorih stare tiskarne Mladinske knjige na Dunajski 123 potekal tudi Mesec oblikovanja Ljubljana 2014.

V tem času bodo obiskovalcem v D125 ob delavnikih med 10. in 18. uro ter ob nedeljah in praznikih med 11. in 17. uro na voljo tipične ljubljanske jedi, ki jih ponuja šestdeset gostincev v Ljubljani, predstavljajo pa jih tudi na prireditvah doma in v tujini. Na izbiro bosta degustacijski meni in dnevna ponudba. Posamezne jedi bodo jasno označene na ceniku, obiskovalci si bodo iz njih lahko sami sestavili kosilo. Obljubljajo, da bodo cene zelo dostopne, na ravni dnevnih kosil v glavnem mestu. Subvencij za okušanje ljubljanskih dobrot pa ne bo.

Med tipičnimi ljubljanskimi jedmi so tudi goveji jezik, šmarnogorski ričet s kranjsko klobaso, pražen krompir in goveji rep, pehtranovi štruklji, ljubljanska skutna palačinka s pehtranom, ljubljanska jajčna jed in slovenska orehova potica.

Kot pravijo pri Turizmu Ljubljana, je projekt razvoja in promocije tradicionalnih ljubljanskih jedi vse bolj v ospredju promocijskih nastopov slovenske prestolnice na tujih trgih. Na mednarodnem kulinaričnem festivalu Eat, Brussels, drink, Bordeaux, ki je bil prejšnji mesec v Bruslju, na njem pa je sodelovalo dvajset bruseljskih restavracij in deset iz gostujočih držav, se je že po prvem večeru pokazalo, da sta najbolj priljubljeni kranjska klobasa in potica. Ta teden so ljubljanske jedi predstavili tudi na zagrebškem festivalu Bundekfest.

Okusi Ljubljane so kulinarični projekt, ki so ga na Turizmu Ljubljana zasnovali z idejnim vodjem prof. dr. Janezom Bogatajem. Z njim želijo obuditi jedi, ki so bile v Ljubljani značilne v posameznih obdobjih, in jih ponovno približati ljudem. Tako so na primer leteči žganci duhovito, skoraj ironično poimenovana priljubljena jed delavcev v mestnem pristanišču ob Ljubljanici v 17. stoletju, ki pomeni ocvrta piščančja bedra in perutnice. Žganci so bili namreč vsakdanja množična jed, pogosto tudi izraz revščine. Ljubljanska jajčna jed pa je že iz leta 1868 z geografsko označbo poimenovana jed iz jajc, mavrahov in dišavnic, za katero je recept objavila Magdalena Knafelj Pleiweis v Slovenski kuharici.

Poleg knjige prof. dr. Bogataja Od nekdaj jedi so ljubljanske slovele – Z Ljubljančani za vsakdanjo in praznično mizo je prebivalcem in obiskovalcem slovenskega glavnega mesta na voljo brezplačen turistični vodič Okusi Ljubljane, v katerem so zbrali recepte tradicionalnih ljubljanskih jedi in dodali še seznam ponudnikov.

Še predvidoma do konca oktobra Okuse Ljubljane vsak petek predstavljajo tudi na kulinarični tržnici na prostem, Odprti kuhni na Pogačarjevem trgu. Predstavili jih bodo tudi na prireditvi Martinovanje v Ljubljani 8. in 15. novembra ter na Slovenskem festivalu vin 20. in 21. novembra.