Optimisti, suparji in kajakaši za čisto vodo

Druge jadralne regate dvojic za prehodni pokal Ljubljanskega zmaja se bo udeležilo 62 tekmovalcev, starih do petnajst let.

Objavljeno
26. maj 2017 19.31
Treningi članov jadralnega kluba Ljubljana na Ljubljanici, 25. maj 2017 [Treningi,jadralni klub Ljubljana,Ljubljanica]
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Ljubljanico bodo danes od Špice do Tromostovja preplavili jadrnice, supi, kajaki in kanuji, potekala bo prireditev Športno poletje – Razgibajmo Ljubljano. Že drugič bo tudi jadralna regata dvojic za prehodni pokal Ljubljanskega zmaja za mlade jadralce razreda optimist, ki bo letos mednarodna.

Sprehajalci in obiskovalci so na bregovih Ljubljanice že zadnje tedne ob lepih torkovih in četrtkovih popoldnevih lahko opazovali treninge članov Jadralnega kluba Ljubljana, ki so trenirali hkrati z dvajsetimi najmlajšimi tečajniki, starimi od šest do osem let.

Špela Hajdinjak bo branila lansko zmago

Tekmovanje dvojic razreda optimist, regata za točke Jadralne zveze Slovenije, bo potekala na delu Ljubljanice od Špice do Hradeckega mostu. Začela se bo ob 10. uri, uro prej pa bodo preizkusne vožnje pred štartom. Letošnjega drugega tekmovanja, ki poteka pod okriljem Jadralne zveze Slovenije, v sodelovanju z Zvezo športnih društev Krim in v okviru projekta Razgibajmo Ljubljano, se bo udeležilo 62 tekmovalcev (44 fantov in 18 deklet), starih do 15 let, med njimi jih je 17 iz Italije. Pričakovali so tudi tekmovalce iz Hrvaške iz JK Uljanik Plovidba iz Pule, ki pa se tekmovanja zaradi bolezni trenerja ne bodo mogli udeležiti. Med tekmovalci so tudi Martin Fras, ki je član državne reprezentance za svetovno prvenstvo 2017. Špela Hajdinjak, ki bo letos branila lansko zmago, Alenka Valenčič in Caterina Sedmak pa so članice državne reprezentance za evropsko prvenstvo optimistov za leto 2017.

 Prehodni pokal in bogate nagrade

Kot je povedal predsednik organizacijskega odbora Alojz Babič, bodo v prvi fazi regate istočasno štartali po štirje jadralci, v naslednji krog pa se bodo iz vsake skupine uvrstili samo zmagovalci, ki se bodo naprej pomerili v dvojicah na izpadanje in na enak način naprej do finala. Prvi tekmovalec, ki bo na cilju, bo prejel prehodni pokal Ljubljanskega zmaja, ki je posebej izdelan za to prireditev, njegov avtor pa je kipar in oblikovalec Boštjan Štine.

Ob 15. uri bo podelitev medalj in druženje. Za zmagovalce po kategorijah dečkov in deklic so pripravili posebej za to priložnost privlačno oblikovane pokale v 3D tehniki, ki jih bodo spominjali na dvobojevanje. Vsi udeleženci bodo dobili tudi bogate sponzorske nagrade, vodje ekip pa posebej za to priložnost izdelane jadralne jakne. Poleg najmlajših tekmovalcev bodo pokale prejeli tudi najboljši člani in članice, ki se bodo ob koncu tekmovanja revijalno spustili po reki s skupinskim startom. Tudi za to regato je med nekdanjimi optimisti veliko zanimanja, zato so število udeležencev omejili na 16, je povedal Babič.

Navduševanje nad rekreativnim jadranjem

Z drugo ponovitvijo regata postaja tradicionalna in je pomembna predvsem zaradi promocije jadranja v Ljubljani in širše v Sloveniji, pravi Babič: »Prehodni pokal je bil že v osnovi zasnovan tako, da se vsako leto na častno mesto vgravira ime zmagovalca regate in klub, iz katerega prihaja. Zaenkrat je na njem ime lanske zmagovalke Špele Hajdinjak.«

Jadralna zveza Slovenije, ki si poleg športnega jadranja prizadeva tudi za razvoj in popularizacijo rekreativnega jadranja kot prijetne, zdrave in okolju prijazne prostočasne dejavnosti, je vključenih 60 jadralnih društev. Lani so v soorganizaciji izvedli več kot 60 jadralnih regat po vsej Sloveniji, ne le na obali, tudi v Ljubljani in na Ptuju. V okviru društev je več kot 3000 registriranih jadralcev, med njimi jih je približno 800 s tekmovalno licenco, med slednjimi pa je 120 mladincev.

Tekmovanja supov in kanujev

V organizaciji Kajak kanu klub Ljubljana, SUPkluba Ljubljana in Kajakaške zveze Slovenije pa bodo potekala še tri zanimiva tekmovanja. Med Šentjakobskim in Zmajskim mostom se bo po krožni poti ob 10.30 začelo tekmovanje supov. Preizkusne vožnje bodo že ob 8. uri. Tekmovanje bo v treh kategorijah: v enotni ženski in moški na 2,5 kilometra (elite race in fun race), dečki in deklice do 15 let pa se bodo pomerili na 300 metrih v kategoriji sup junior.

Ob 17.30 pa se bodo med Šentjakobskim in Čevljarskim mostom začele kvalifikacije za paralelni slalom v kanujih pred Evropskim prvenstvom v slalomu na divjih vodah, ki bo v Tacnu od 31. maja do 4. junija, sodelovali bodo najboljši tekmovalci iz Evrope. Finalni del tekmovanja bo ob 18.45. Ob 13. uri se bo med Šentjakobskim in Čevljarskim mostom začelo še tekmovanje v velikih kanujih z ekipami ljubljanskih četrtnih skupnosti, ki bo letos prvič, preizkusne vožnje se bodo začele že ob 12. uri.

Razgibajmo Ljubljano

S projektom Razgibajmo Ljubljano, ki ga sofinancirata MOL in Fundacija za šport, želijo organizatorji – Športna zveza Ljubljane, Zveza športnih društev Krim, Zveza športnih društev Slovan in druga društva – predstaviti različne možnosti športnih dejavnosti v Ljubljani. Na Bregu in Novem trgu, ob Hiši športa in na delu Hribarjevega nabrežja, se bodo od 10. ure društva predstavljala na stojnicah in poligonih in poskusila navdušiti Ljubljančane in druge obiskovalce za šport.