Parkiranje v Ljubljani: Največ ponaredkov v Centru, za Bežigradom in na Viču

Letos so na občini izdali rekordno število dovolilnic za parkiranje na javnih površinah.

Objavljeno
21. avgust 2014 16.48
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Po lanski širitvi območij plačljivega parkiranja in spremembah pravil glede pridobivanja dovolilnic se je število izdanih dovolilnic za parkiranje na javnih površinah opazno povečalo, s tem pa tudi prihodki občine iz tega naslova.

V prvi polovici tega leta so na MOL izdali 3716 dovolilnic za parkiranje na javnih površinah, kar je največ doslej. Lani so jih izdali približno tisoč manj, leta 2012, ki je bilo do letošnjega rekordno, pa 3036. Do konca leta se jih bo verjetno nabralo še nekaj, saj nekateri dovolilnico pridobijo tudi med letom in zanjo plačajo sorazmerni delež cene.

Število izdanih dovolilnic se je povečalo zaradi postavitve novih parkomatov ter lanskih sprememb občinskih odlokov, s katerimi so spremenili nekatere pogoje za pridobitev dovolilnice. Od lanske pomladi tako lahko stanovalci pridobijo dve parkirni dovolilnici na stanovanjsko enoto (oziroma v tretji parkirni coni celo tri), pri čemer so še vedno izjema stanovalci ožjega mestnega središča. Od konca lanskega leta pa lahko dovolilnico dobijo osebe s prijavljenim začasnim prebivališčem, torej tudi najemniki stanovanj.

Podatki sicer kažejo, da je število izdanih dovolilnic najbolj naraslo zaradi razširitve območij parkiranja. Kot so sporočili z oddelka mestne uprave za gospodarske dejavnosti in promet, so letos osebam z začasnim prebivališčem izdali le 137 dovolilnic, v 170 primerih pa je bilo za eno stanovanje izdanih več dovolilnic. Največ dovolilnic, 1878, so sicer izdali v prvi parkirni coni, ki zajema območje znotraj notranjega cestnega obroča, v drugi coni (Krakovo, del Prul in del Bežigrada) so jih izdali 548, v tretji pa 1290.

Statistike o ponaredkih ni

Ob vse večjem območju plačljivega parkiranja je tudi vse več kršitev. Najbolj pogosta je, da vozilo nima parkirnega listka ali pa je veljavnost tega že pretekla. Nekateri pa se kazni in stroškom poskušajo izogniti s ponaredki – tako parkirnih listkov kot dovolilnic. Če je pri ponarejenih parkirnih listkih razlog, da se kršitelji hočejo izogniti plačilu parkirnine, po ponarejenih dovolilnicah po naših informacijah posegajo tudi tisti, ki jih legalno ne morejo pridobiti (bodisi nimajo stalnega oziroma začasnega prebivališča ali pa je na njihovo stanovanjsko enoto že izdano dovoljeno število dovolilnic). Izdelovalci takih dovolilnic naj bi za ponaredek računali prav toliko, kolikor občani za pravo dovolilnico odštejejo občini.

Da jih pri svojem nadzoru zaznavajo, so potrdili tako na mestnem redarstvu in v javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) kot na policiji, a v nobenem od teh organov ne vodijo evidence, kako pogoste so tovrstne kršitve. Darja Pungerčar z LPT je povedala, da gre za posamične primere, ki jih takoj prijavijo policiji, na mestno redarstvo pa posredujejo predlog za izdajo globe zaradi neplačila parkirnine. »Drugih pristojnosti nimamo.« Tudi po besedah vodje mestnih redarjev Andreja Orača v primerih, ko ugotovijo okoliščine, ki kažejo na sum kaznivega dejanja, o tem nemudoma obvestijo pristojno policijsko postajo. Oba pravita, da je ponaredke lahko odkriti. »Tako dovolilnica kot parkirni listek imata nekaj podatkov oziroma oznak, ki so znane samo izdajatelju,« je poudarila Pungerčarjeva. »Fotokopije parkirnih lističev so po naših izkušnjah odtisnjene na navadnem papirju, medtem ko parkirni avtomati lističe tiskajo na termalni papir, tako da je razlika vidna že na prvi pogled,« pa je povedal Orač.

Hišne preiskave

Evidence o številu tovrstnih kršitev nima niti ljubljanska policijska uprava. Je pa predstavnica za odnose z javnostmi Maja Ciperle Adlešič potrdila, da so obravnavali nekaj primerov ponarejenih dovolilnic in več primerov ponarejenih parkirnih listkov na območju Ljubljane, pri čemer izstopajo Center, Bežigrad in Vič. O ponaredkih so jih obvestili z MOL in LPT. »V zvezi s tem so policisti na podlagi odredb sodišč opravili že nekaj hišnih preiskav, pri katerih so bili zaseženi pripomočki za izdelavo ponaredkov in sporna dokumentacija, zoper osumljence pa so bile na pristojno tožilstvo podane kazenske ovadbe zaradi suma goljufije in ponarejanja listin. Preiskave se še nadaljujejo,« so sporočili s policije.