Parkirišče na Trgu republike od sobote zaprto

Pripravljalna dela se začnejo v ponedeljek, izvajalca bosta KPL Rast in neznano podjetje.

Objavljeno
13. marec 2014 19.19
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Danes se bo avtomobilska pločevina – predvidoma za vedno – poslovila s Trga republike. Od jutri bo namreč parkirišče zaprto, v ponedeljek pa bodo že začeli pripravljalna dela za obnovo trga.

Prenova trga po prvotnih načrtih arhitekta Edvarda Ravnikarja bo trajala do konca septembra. Od začetka aprila bo oviran tudi promet na Šubičevi ulici. Po prenovi bo ploščad v celoti zaprta za motorni promet in bo postala osrednji mestni in državni trg, so napovedali na občini. Obnova ploščadi bo tekla sočasno s prenovo konstrukcije podzemne garažne hiše. Dela se bodo izvajala usklajeno, po segmentnih poljih, od južnega dela trga proti Šubičevi.

Za MOL bo dela opravilo podjetje KPL Rast, ki se je edino javilo na javni razpis in bo izvedlo prenovo zaključnih slojev ploščadi. Ta bo prekrita s kamnitimi ploščami in kockami pohorskega tonalita v pasovih različnih širin. Pogodbena vrednost del je 2,67 milijona evrov brez DDV.

Neobstoječe podjetje?

Odstranitev sedanjih slojev tlaka nad armirano betonsko ploščo in prenova konstrukcije plošče nad prvo kletjo garaže sta v pristojnosti podjetja BSL, ki je lastnik garaže. Z občine so sporočili, da bo ta dela izvedlo podjetje Tosido, d. o. o., ki pa v uradnih registrih ne obstaja. Ko smo jih zaprosili za pojasnilo, za katero podjetje gre, so nas usmerili na BSL, kjer pa direktorica ni bila dosegljiva. Najverjetneje pa gre za Tosidos, inženiring in svetovanje, d.o.o. To podjetje je lastniško povezano z gradbeno družbo Hmezad TMT, ki je za MOL izvajala dela že na več projektih