Parkirnino v centru bomo plačevali dlje

MOL predlaga, da bi bila parkirišča s parkomati v središču mesta plačljiva do 20. ure.

Objavljeno
24. oktober 2013 12.22
LJUBLJANA, 07.07. 2011, parkomat v centru na tefanovi ulici. Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana – Mestna občina je v obravnavo na novembrski seji mestnega sveta dala tudi predlog odredbe, s katero bi se parkirnina v ožjem mestnem središču na območju časovno omejenega parkiranja s parkomati plačevala dve uri dlje. Namesto do 18. ure bo parkiranje tam plačljivo do osme zvečer.

Prav tako bo čas plačljivega parkiranja podaljšan ob sobotah. V centru mesta bo tako treba plačevati parkirnino vse do 15. ure (doslej do 13.), na parkirišču Sanatorij Emona pa bo delovni čas plačljivega parkiranja med 6. in 20. uro (prej od 7. do 15.). Z uredbo je določeno tudi novo plačljivo parkirišče v Gosarjevi ulici, torej v neposredni bližini bežigrajskih fakultet.

Med predlaganimi novostmi je še na novo omogočeno mesečno parkiranje za abonente – fizične osebe na parkiriščih Mirje, Trg prekomorskih brigad, Tivoli II, Žale I, II, II in IV ter v Kranjčevi ulici. V garažni hiši Stožice pa nameravajo od oktobra do junija mesečno parkiranje za abonente ponuditi študentom.

Poleg omenjene odredbe bodo mestni svetniki obravnavali tudi predlagano odredbo o določitvi območij za pešce. Po njej bodo na novo zarisali več takih območij, med drugim na Lončarski stezi, Kongresnem trgu, Novem trgu, v Vegovi ulici ter na Petkovškovem nabrežju, kjer sta prej veljali dve prometni ureditvi, popolna prepoved prometa in omejen lokalni promet.

Motorni promet bo po novem popolnoma prepovedan po Čevljarski, Kastelčevi, Križevniški in Stiški ulici, prav tako na Vodnikovem trgu ter na Trubarjevi cesti od Resljeve do Vidovdanske. Predlagana odredba pa kot območja za pešce ne določa več Trga republike in Eipprove ulice.

Na novo so določena tudi parkirišča za avtobuse, in sicer v Bratislavski, Letališki in Leskoškovi ulici.