Pavlin ni smel na sejo, SDS poklicala policijo

Pavlin: »Bojim se, da se Ljubljana spreminja v Minsk, Zoran Janković pa v Janukoviča.«

Objavljeno
25. november 2013 16.55
Seja Mestnega sveta MOL - Jernej Pavlin
J. P., Ljubljana, Pi. K., Delo.si
J. P., Ljubljana, Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Jerneja Pavlina je pred današnjo sejo mestnega sveta pričakala okrepljena ekipa varnostnikov in mu preprečila vstop. SDS je zato poklicala policijo, ki pa svetnikom te stranke vstopa v dvorano ni omogočila.

Gre za nadaljevanje zapletov zaradi snemanja s kamero, do katerih je prišlo na prejšnji novembrski seji.

Varnostniki niso imeli pisnega sklepa, na podlagi katerega bi mu lahko prepovedali vstop. Na vprašanje svetniške skupine SDS, kdo jim je naročil, da Pavlina ne smejo pustiti v dvorano, ti niso odgovorili.

Namesto župana Zorana Jankovića je zaplet poskušala rešiti Jožka Hegler, direktorica mestne uprave, ki je dejala, da Pavlin ne sme na sejo, ker je bil z nje po sklepu mestnega sveta pred štirinajstimi dnevi izključen.

S takšnim pojasnilom v SDS niso bili zadovoljni, saj so prepričani, da Pavlinu nezakonito snemanje seje ni bilo dokazano in bi ga torej morali spustiti na nadaljevanje seje.

Mestni svetniki SDS so se po dogodku odločili za obstrukcijo seje in na pomoč poklicali policijo, ki naj bi jim omogočila navzočnost v dvorani. Policija je do občinske stavbe prišla v nekaj minutah ter zaslišala Pavlina, Heglerjevo in varnostnike.

V manj kot v pol ure so policisti magistrat zapustili, ne da bi svetniku Pavlinu omogočili vhod v dvorano. Mirko Brnič Jager (SDS) je dejal, da od policije pričakujejo, da bo njihovo prijavo suma storitve kaznivega dejanja preprečevanja opravljanja javne funkcije obravnavala prednostno in jih o izidu čim prej obvestila. Po odhodu policistov so magistrat dokončno zapustili tudi vsi svetniki SDS.

Jernej Pavlin je zbranim predstavnikom medijev dejal, da so se imeli priložnost prepričati, kakšna je demokracija pod Jankovićem. Prepričan je, da gre za blokado dela svetnikov SDS, ker si prizadevajo za transparentno delo mestnega sveta.

Mnenje informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar je po njegovem mnenju akademske narave in nezavezujoče.

Vsebina mnenja Pavlina in drugih svetnikov SDS ni presenetila, saj je Pirc Musarjeva »želela postali članica Pozitivne Slovenije«.

»Če je dopustno snemanje poslanca pri maši, ne razumem, zakaj je sporno snemanje seje. Bojim se, da se Ljubljana spreminja v Minsk, Zoran Janković pa v Janukoviča. To je žalosten dan za demokracijo v Ljubljani,« je še dejal medijem.

***

Pavlinu (in javnosti) samo v vednost, da Minsk in Janukovič nekako ne gresta skupaj: Minsk je namreč glavno mesto Belorusije, kjer vlada predsednik Aleksander Lukašenko, Viktor Janukovič pa je predsednik Ukrajine.