Pet Plečnikovih del predlaganih za Unescov seznam

Na ministrstvu za kulturo verjamejo, da bo nominacija spodbudila lastnike k še večji skrbi za Plečnikove spomenike.

Objavljeno
04. november 2014 10.39
SLOVENIJA,LJUBLJANA,27.10.2011.PLECNIKOV STADION FOTO LJUBO VUKELIC
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Pet del arhitekta Jožeta Plečnika je predlaganih za uvrstitev na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Na ministrstvu za kulturo, ki vodi postopke, pravijo, da je natančen seznam Plečnikovih del te serijske nominacije odvisen od končne uskladitve s partnerji.

Pri uvrstitvi na seznam bo pomembna tudi strokovna presoja Unescovih svetovalnih teles. Predlagane Plečnikove umetnine so: cerkev sv. Mihaela v Črni vasi na Barju, promenada ob nabrežjih in mostovi na Ljubljanici, Vegova ulica z Narodno in univerzitetno knjižnico, pokopališče Žale – Vrt vseh svetih in cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški.

Konec leta skupni sestanek

Na ministrstvu pojasnjujejo, da projekt nominacije del arhitekta Plečnika obsega več predpisanih faz. Države morajo Centru za svetovno dediščino v Parizu oddati predlog za vpis na tako imenovani poskusni seznam svetovne dediščine, ki je obenem nujni pogoj pred oddajo nominacije, vsebuje pa osnovne opise in dokazila, da umetnina ustreza merilom za vpis. Besedilo za poskusni seznam je slovenska strokovna komisija pripravila in ga poslala češki strani, ki je nato predlagala dopolnila in popravke. Strokovnjaki so jih pregledali in pripravili odgovore ter dopolnitve. Končno besedilo je v usklajevanju in ga bodo do februarja posredovali pariškemu centru. Konec leta načrtujejo tudi skupni sestanek obeh držav, na katerem bodo določili časovno razporeditev projekta in naloge pri pripravi dosjeja za nominacijo.

Zanimalo nas je, kaj to pomeni za Plečnikova dela in ali bodo zahteve za njihovo zaščito še bolj zaostrene. Na ministrstvu odgovarjajo, da je zaščita Plečnikovih del v Ljubljani že urejena s posebnim odlokom iz leta 2009, s katerim so bila razglašena za kulturne spomenike državnega pomena. »Verjamemo, da bo nominacija spodbudila lastnike njegovih del po vsej Sloveniji, da jih bodo ohranjali in še bolj skrbeli zanje na trajnosten način, bistveno pa se bo povečala predvsem prepoznavnost Plečnikovega ustvarjanja v mednarodnem prostoru,« še dodajajo na ministrstvu za kulturo.