Petdeset vrtičkov v Savljah bo uredil Lavaco

Preureditev nekdanjega vojaškega odpada bo z davkom stala skoraj 164 tisočakov in bo doslej najdražja vrtičkarska ureditev.

Objavljeno
17. september 2013 17.24
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Petdeset novih vrtičkov na nekdanjem vojaškem odpadu v Savljah bo za 163.480 evrov (z davkom) uredilo podjetje Lavaco iz Ljubljane. Na pogajanjih je namreč ponudilo za dobrih šest tisočakov nižjo ponudbo od drugega konkurenta za posel, to je podjetja NG nizke gradnje iz Novega mesta.

Iz mestnega oddelka za varstvo okolja so nam sporočili, da je razpis za preureditev vojaškega odpada v Savljah v vrtičke, ki je bil objavljen sredi letošnjega julija, pravnomočno končan in da bo sledil podpis pogodbe z izbranim izvajalcem. Na odločitev se drugi ponudnik namreč v predvidenem roku ni pritožil oziroma ni vložil zahtevka za revizijo postopka.

S podjetjem, ki je bilo izvajalec vzorčnih (tipskih) vrtičkov tudi na vrtičkarskih območjih v Štepanji vasi in Dravljah, bodo pogodbo podpisali še v tem mesecu, so pa opozorili, da mora občina pred tem dobiti še podpisano pogodbo z ministrstva za obrambo, in sicer za brezplačen prenos zemljišča. V nasprotnem primeru bo treba počakati do izvršitve prenosa.

Do konca septembra naj bi bila tudi opravljena kemijska analiza zemljine. Kot smo že pisali, namreč ni izključeno, da je tam nekdanja jugoslovanska vojska zakopala nevarne ali druge odpadke, ki tja ne spadajo.

Razpis za oddajo vrtov konec leta

Če ne bo zapletov, da bi delo lahko začeli v prvih dneh oktobra in jih končali še pred začetkom decembra. Natančen terminski načrt bo sicer pripravljen po končani analizi zemljine. Razpis za oddajo 50 vrtičkov pa bi objavili predvidoma decembra ali januarja.

Z oddelka za varstvo okolja so nam zatrdili še, da antena radioamaterjev Radiokluba Triglav, ki stoji sredi travnika, ni v območju urejanja, zato ni nobene potrebe po njeni prestavitvi. Hkrati so zagotovili, da bodo odstranili le drevesa, ki zaradi starosti oziroma bolezni ogrožajo druga drevesa in ljudi. Gre za divje zasajena drevesa ob meji parcele s cesto. Nova bodo posadili na lokaciji med parkiriščem in vrtički ter na poti med novimi in starimi vrtički. Med njimi bo prevladovalo predvsem sadno drevje (slive, jablane, hruške ...).

Vse dražje urejanje

Čeprav je težko primerjati urejanje posameznega vrtičkarskega območja, saj so razpisne zahteve različne od primera do primera, je zanimivo, koliko sta stali ureditvi v Štepanji vasi in Dravljah. Za prvo, ki je poleg 14 vrtičkov vključevala tudi 14 lesenih ut (Lesimpex jih je takrat doniral devet) in vso komunalno ureditev, je MOL plačala približno 90.000 evrov. Za 50 vrtičkov v Dravljah je odštela že 130.000 evrov, zdaj pa naj bi bil strošek že skoraj 164 tisočakov (cena z davkom na dodano vrednost, ki je zdaj malo višji, kot je bil pri prvih dveh).

Res upravičena skrb?

Čeprav cena vključuje postavitev 50 zabojev za orodje in enako število kompostnikov, sejanje 4600 kubičnih metrov zemlje, v kateri naj bi bilo sto kubičnih metrov zakopanih odpadkov, in meritve morebitnih nevarnih snovi v njih, pa ni malo takih, ki namigujejo, da gre za pretiravanje in željo po neupravičenem zaslužku, saj da v zemlji ni zakopanega nič nevarnega. Tam so namreč skladiščili le odpisano vojaško opremo (torbice, oblačila, obutev ...).