Peticija za neposreden prenos mestnih sej

Po tako imenovanem snemalnem škandalu, ko je svetnik SDS brez dovoljenja snemal, so v NSi sestavili peticijo.

Objavljeno
15. november 2013 14.12
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Ljubljana - Po tako imenovanem snemalnem škandalu na zadnji seji mestnega sveta, ko je svetnik SDS Jernej Pavlin brez dovoljenja s kamero snemal razpravo, so v svetniškem klubu NSi sestavili peticijo »Za neposreden prenos sej ljubljanskega mestnega sveta«. Njegova vodja Mojca Kucler Dolinar je prepričana, da je obstoječe informiranje o delovanju MOL in mestnega sveta nezadostno. »V javnem interesu Ljubljančanov je, da se seje mestnega sveta predvajajo v neposrednem prenosu preko spleta in/ali lokalnih televizijskih postaj, saj imamo pravico vedeti, kako seje vodi župan, kako glasujejo od ljudstva izvoljeni mestni svetniki in čigave interese zastopajo,« pravi svetnica.

Podpisniki peticije od župana in mestnih svetnikov zahtevajo neposreden prenos vseh sej, razen tistih točk dnevnega reda, ki so zaupne narave, zagotovitev sredstev, če bi bila ta potrebna, v občinskem proračunu za nemoteno delovanje javnega predvajanja sej, predvajanje sej na lokalnem kanalu in preko občinske spletne strani in javno dostopnost podatkov o glasovanju posameznega svetnika.

»Številne občine že imajo omogočene neposredne prenose, zato ne vidim nobenega razloga, zakaj se temu seznamu ne bi pridružila tudi Ljubljana,« še pravi svetnica NSi.

Čeprav so svetniki v ponedeljek - po »škandalu« - z večino glasov zavrnili snemanje sej mestnega sveta, je župan Zoran Janković v torek predlagal, da bi lahko spisali sklep, ki bi snemanje vendarle omogočil, a da bo treba počakati na uradni odgovor informacijske pooblaščenke.

Njena namestnica Rosana Lemut Strle je v torkovem neuradnem odgovoru pojasnila, da poslovnik mestnega sveta MOL zdaj ne ureja snemanja sej, zato ga svetniki niti ne pričakujejo in ne morejo pričakovati. »Ob takšni ugotovitvi kakršnokoli snemanje pomeni ustvarjanje zbirke osebnih podatkov brez pravnega temelja,« je pojasnila namestnica in opozorila, da javnost seje še ne pomeni, da lahko kdorkoli snema. Dodala je, da je tudi snemanje v sodni dvorani urejeno s sodnim redom, snemanje v državnem zboru pa s poslovnikom.