Petrol čez tri leta v novi poslovni stavbi

Odločitev o selitvi uprave z Dunajske 50 v novo stolpnico pri stadionu potrjena, javno o tem nočejo govoriti.

Objavljeno
12. marec 2018 18.46
Petrol
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – V družbi Petrol so se odločili, da se bodo leta 2021 selili iz poslovne stolpnice na Dunajski 50. Do takrat namreč nameravajo na svojem zemljišču nasproti Plečnikovega stadiona zgraditi novo.

Iz dobro obveščenih virov v podjetju smo zvedeli, da je uprava že konec preteklega leta sprejela odločitev, da bodo gradili novo poslovno stavbo na Dunajski 70, za Petrolovo bencinsko črpalko. In da bodo tam zgradili dva stolpa, visoka 70 metrov, pri čemer bo Petrolu zadostoval eden, drugega pa da bodo prodali. Po naših informacijah je predsednik uprave Tomaž Berločnik že oblikoval projektno skupino, objekt naj bi po njegovih besedah gradili 18 mesecev, selili pa bi se predvidoma leta 2021.

Petrolovi (ne)odgovori

Čeprav smo vodstvu družbe povedali, da imamo preverjene notranje informacije, nam niso hoteli razkriti podrobnosti. Direktor korporativnega komuniciranja Aleksander Salkič nam je poslal le skopo sporočilo, da so šele v začetni fazi preverjanja možnosti selitve v poslovno stavbo na novo lokacijo ter da občinski prostorski načrt na zemljišču ob Petrolovi bencinski črpalki pri Plečnikovem stadionu sicer predvideva možnost graditve poslovne stavbe z dvema stolpoma, vendar gre za načrte mestne urbanistične službe, ne Petrola. Zanimalo nas je še, ali bodo staro stolpnico po selitvi skušali prodati, kakšna bo novogradnja in koliko bo stala ter kakšna bo usoda bencinske črpalke, a nam niso odgovorili.

Poskus prenove

Čeprav Petrolova poslovna stolpnica na Dunajski od daleč še vedno deluje impresivno, se vendarle pozna, da je bila zgrajena pred štirimi desetletji. V preteklih letih je vodstvo ugotovilo, da bi bilo treba stavbo temeljito prenoviti, zato so izvedli vabljeni natečaj. Čeprav so med množico podjetij, ki so se potegovala za izdelavo načrta prenove, na koncu izbrali arhitekta, ki je izdelal načrt prenove enega nadstropja, pa v zgodovinskem orisu rasti podjetja od leta 1945 do 2015 o tem nismo našli zapisa. Na spletu smo odkrili le enega od neizbranih načrtov arhitekturnega biroja Gužič Trplan arhitekti, iz katerega je mogoče razbrati, da so nameravali prenoviti notranjost vseh 16 nadstropij in urediti terasni del. Arhitekturni koncept posodobljenega interierja je temeljil na ureditvi interaktivnega odprtega prostora, prostori za shranjevanje pa so umeščeni v obodno steno okoli centralnega jedra. Preostali prostor je zasnovan kot fleksibilna kompozicija različnih sklopov opreme. Načrt za zaposlene in obiskovalce predvideva skupne sprostitvene prostore in teraso, ki je integralni del koncepta.

Po naših informacijah iz Petrola so nameravali stavbo, ki je v svojem času veljala za eno najsodobnejših in protipotresno najboljših (stoji na valjih), prenoviti od zgoraj navzdol, vendar so že med prenovo najvišjega nadstropja ugotovili, da bi bilo to zelo drago, saj ne bi zadoščala le prenova notranjosti, temveč bi morali prenoviti tudi fasado z več sto okni. Ta se ne zapirajo več dobro, tako da imajo poleti in pozimi težave z ogrevanjem oziroma hlajenjem. Ker jih je prenova poskusne etaže s 700 kvadratnimi metri površine stala pol milijona evrov, so odstopili od prenove preostalih 15 nadstropij. Razlog, da so začeli razmišljati o novi lokaciji in novogradnji, je bil tudi nezadostno število parkirnih mest v Plavi laguni za vseh šeststo zaposlenih.

Nakup zemljišča

Priložnost za novo poslovno stavbo so našli leta 2016, ko so izvedeli, da MOL prodaja dve veliki parceli v začelju njihove bencinske črpalke na Dunajski 70, kar je le 200 metrov stran od zdajšnje upravne stolpnice. Predlanskega decembra so od občine za 1,36 milijona evrov odkupili 4182 kvadratnih metrov velik zemljiški kompleks. Takrat so v Petrolu povedali, da »za to zemljišče trenutno nimajo načrtov, je pa lokacija potencialno zanimiva za izvajanje različnih aktivnosti«. Dejali so le, da bo bencinska črpalka tam ostala.