Pionirski dom vabi na ustvarjalnice

Petdeseto obletnico bodo proslavljali tudi z brezplačnimi ustvarjalnimi delavnicami, ki so  priložnost za srečanje z mentorji.

Objavljeno
04. september 2013 21.30
Pionirski dom - vaja
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Okolica Pionirskega doma, Centra za kulturo mladih, se bo danes in jutri spremenila v veliko ustvarjalnico z različnimi dejavnostmi, proslavljali bodo namreč 50 let delovanja.

Na zelenici pred Pionirskim domom se bodo otroci in mladi lahko od 16. do 19. ure udeležili brezplačnih ustvarjalnih delavnic. Vključile bodo večino dejavnosti v PD, to pa bo tudi priložnost za srečanje z mentorji.

V četrtek ob 18. uri bo v Festivalni dvorani koncert mladih rockerjev, na odru se jim bodo pridružili tudi znani glasbeniki, med njimi Alenka Godec in Gregor Skočir. V petek ob 20. uri bo slovesna prireditev z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja. Predstavili bodo knjigo z zapisi spominov znanih umetnikov in drugih osebnosti.

Pionirski dom je bil leta 1963 ustanovljen na pobudo ZPM in je združeval Kino Soča, Slovensko mladinsko gledališče, sam Pionirski dom (kulturne ustvarjalnice, jezikovni tečaji, plesni center Jenko, Festivalna dvorana) na Vilharjevi cesti ter Pionirsko knjižnico na ulici Komenskega 9. Leta 1977 so ga razdružili, in sicer na Pionirsko knjižnico, Slovensko mladinsko gledališče in Pionirski dom, ki je ohranil kinodelavnice, jezikovno-kulturne tečaje in delavnice umetniškega ustvarjanja.

Redni vpis v programe Pionirskega doma je še do sobote, 7. septembra, za dopolnitev skupin pa do konca meseca. Letos je veliko zanimanja za programe gledaliških in glasbenih dejavnosti, tuje jezike, kiparstvo za otroke, mlade raziskovalce, pa tudi za program Muca Copatarica za najmlajše, stare od dveh let in pol.

Celoletnih in krajših delavnic v Pionirskem domu se udeležuje več kot tisoč otrok, zelo živahno pa je tudi na petih festivalih: naravoslovni Hokus pokus, filmski Zoom.8, plesni Kalejdoskop, glasbeni in festival gledaliških sanj.