Plečnikov stadion končno prekrivajo

Skoraj mesec dni zamude pri sanaciji stebriščne lope ob Dunajski cesti.

Objavljeno
28. februar 2014 16.44
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Delavci podjetja Proming International so v petek začeli prekrivati del strehe stebriščne lope na Plečnikovem stadionu, ki jo je v lanskem avgustovskem neurju močno poškodoval veter. Delo naj bi bilo končano do srede marca oziroma mesec dni kasneje od načrtovanega.

Maja Štefula
iz podjetja BŠP, katerega glavni družbenik je Joc Pečečnik, manjšinska pa MOL in Olimpijski komite Slovenije, je sredi januarja zagotavljala, da bodo sanacijo strehe in dela poškodovanega Plečnikovega obzidja končali do srede februarja.

Ker se to ni zgodilo, smo jo vprašali za vzroke zamude. Pojasnila je, da se je popravilo zavleklo predvsem zaradi slabega vremena. V vmesnem času so pripravljali les in izdelovali arhitekturni posnetek ostrešja stebriščne lope, ki ga je izdelal Restavratorski center. Šele v četrtek pa so bili izdelani vzorčni deli strešne konstrukcije, ki jih je bilo skladno z izdanim soglasjem ljubljanske območne enote zavoda za varstvo kulturne dediščine treba pripraviti pred izvedbo ostrešja.

In dodala, da bo prenova ob Dunajski cesti zaključena do konca prihodnjega tedna, a le, »če bodo vremenske razmere zadovoljive.« Prav tako bodo sanirali še del porušenega Plečnikovega zidu. Vse skupaj bo stalo približno 37.000 evrov, po njenih zagotovilih pa bo ves denar zagotovil Pečečnik. Zatem nam je pritrdila, da bo MOL prosila, naj poskrbi za odstranitev polomljenih vej oziroma obrez visokih topolov, ki zaradi svoje starosti in velikanskih krošenj predstavljajo veliko nevarnost predvsem za Plečnikov zid ob Samovi cesti ob vsakem močnejšem vetru oziroma žledu.

Zakaj dvojna ograja?

Ni pa hotela komentirati dejstva, da pogled na stadion in vrtove že več let neupravičeno zakriva z grafiti popisana oziroma z reklamnimi plakati »okrašena« gradbiščna ograja. Za celovito prenovo ali rekonstrukcijo stadiona namreč BŠP še nima gradbenega dovoljenja in ni nobenega razloga, da bi ta imel dvojno ograjo. Kot okras k Plečnikovi dediščini tja ne sodi niti visoka telekomunikacijska antena.

Ko smo jo vprašali, kdaj in kako bodo izvedli celovito sanacijo stadiona (z glorieto, tribunami, obodnim zidom in drugimi objekti ali deli stadiona vred), pa si ni upala dati nobene napovedi. Dejstvo je namreč, da bi ta po že narejenih predračunih stala vsaj 645 tisočakov, še vedno pa ni rešen sodni spor med MOL in stanovalci Fondovih blokov v zvezi z lastništvom vrtov vzdolž severne strani stadiona, kjer je sicer predvidena gradnja več poslovnih blokov.